običaji na ženski praznik

Narodna verovanja na Ivanjdan: Evo šta devojke treba da urade ako žele bebu!

Slavimo Ivanjdan koji se naziva još i devojački praznik

Zanimljivosti
Foto: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Ivanjdan, rođenje svetog Jovana Preteče i krstitelja Isusa Hrista.

 

Na ovaj praznik, veruje se, sunce sija najjačom snagom. Otvaraju se nebo i zemlja, sunce zastaje, zaigra tri puta na nebu, progovaraju biljke i životinje, voda i biljke postaju čudotvorne i lekovite.

 

 Sveti Jovan Preteča bio je jedan od proroka jevrejske sekte Nazarećana. Prema hrišćanskom učenju, on je krstio Isusa Hrista u reci Jordan. Srbi ga naročito poštujukao zaštitnika kumstva i pobratimstva.

 

Narodno praznovanje Ivanjdana potiče iz prethrišćanskog perioda, od ratarskog kulta u kojem se slavi sunce kada u vreme letnje dugodnevice isijava najveću snagu, kao i početak žetve. U predvečerje toga dana, u mnogim slovenskim krajevima palile su se po brdima ivanjske vatre (kresovi) oko kojih se igralo i pevalo.

 

Narodna verovanja za Ivanjdan: Ispoštujte ove običaje, obezbedite svojoj porodici sreću i napredak!

foto: Profimedia

Predivni stari običaji koji se vezuju za Ivanjdan su i branje lekovitih trava i pletenje venaca od ivanjskog cveća. Devojke na današnji dan svaka u svoj venac upliću i po jednu crvenu ružu. 

 

Postoji verovanje da voda na dobija posebnu moć, pa se svi kupaju u rekama, potocima, jezerima. Bilje i trave imaju moćna lekovita svojstva. Stoga se bere lekovito bilje i pletu venci, koje se čuva u kući kao lek protiv raznih boleština.


U Homolju devojke na Ivanjdan praktikuju jednu vrstu ljubavne magije. Venčić od livadskih trava koje same naprave provlače ispod bluze, a zatim kroz njega pogledaju u momka koji im se dopada verujući da će tako on poludeti od ljubavi i da ni jednu drugu neće gledati. Još se verovalo da u ivanjdanskoj noći paprat cveta jedini put u godini i da taj cvet ima magičnu moć koja je u stanju da savlada demone i omogući bogatstvo i uspeh.

 

Srbi veruju i da se venčići od jovanove trave dan posle praznika kače iznad ili sa desne strane kućnih vrata. Oni štite dom od zla, uroka i nesreće čitave naredne godine.


Deca koja se provuku tri puta kroz venac od cveća i skoče unapred - cele godine će biti zdrava i srećna. Onaj ko porani i prvi stavi venac na kapiju i kuću, obezbeđuje svojoj porodici sreću i napredak.

 

U vinogradima se na današnji dan ništa ne radi.

 

Čak u vinograd ne ulaze ni tri dana pre ni tri dana posle Ivanjdana. Kažu da tih sedam dana vinograd najviše napreduje, jer ga čuva Sveti Jovan.

 

Kako da nerotkinje zatrudne

 

Na istoku Srbije veruje se da se nerotkinje, koje žarko žele potomstvo, na današnji dan provlače kroz vence od jovanove trave, a onda se kupaju u reci ne bi li voda sprala urok. Veruje se i da ako žele uspešnu trudnoću i zdravu bebu, žene na ovaj praznik treba da posete sve koje nose ime Stana ili Stanka.

 

Danas ispletite venčić, čuvaće vam kuću cele godine: Ovako se spremite za veliki praznik Ivanjdan!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...