Verovali ili ne

Evo zašto se ženske košulje kopčaju na levoj, a muške na desnoj strani!

Pet najpopularnijih teorija kaže da se ženske košulje kopčaju na levu stranu zbog...
 

Zanimljivosti
Autor:
Foto: Profimedia

Dobro je poznato da ženske košulje imaju dugmad na levoj, a muške na desnoj strani, ali da li ste se ikad zapitali zbog čega je tako? Donosimo odgovor na ovu modnu dilemu.

 

Pet najpopularnijih teorija kaže da se ženske košulje kopčaju na levu stranu zbog...

1. ...dojenja


Većina ljudi su dešnjaci i žene su obično svoje bebe držale levom rukom. Jedna teorija kaže da im je stavljanje dugmadi na levu stranu olakšavalo dojenje jer im je na taj način bilo lakše raskopčati košulju i dojiti slobodnom rukom.

 

2. ...jahanja


S obzirom na to da su žene u prošlosti jahale konja sedeći postrance okrenute na desno, kopčanje košulje na levu stranu navodno je smanjivalo ulaženje vazduha, odnosno duvanje promaje kroz košulju.

 

 

 

3. ...toga što se žene iz visokih društvenih slojeva nisu same oblačile

 

Ovo je jedan od najčešće spominjanih razloga zašto se ženske košulje kopčaju na levu stranu. Naime, sluškinjama je tako bilo lakše da zakopčaju košulje i bluze svojih gospodarica kojima su pomagale da se obuku. Ipak, postoje neke nejasnoće u vezi s tom teorijom jer su u 17. i 18. veku i muškarce takođe oblačili sluge.

 

A, dugmad su na ženskoj odeći bili retki sve do 18. veka, a isključivo na levu stranu počeli su se stavljati posle 1860. godine.

 

4. ...toga što su obične građanke želele da kopiraju stil odevanja bogatašica


Smatra se da su dugmad, nakon što su se pripadnici visokih slojeva počeli odoblačiti sami, ostali na levoj strani kako bi obične građanke mogle kopirati stil odevanja bogatašica. U prošlosti dugmad su bila vrlo skupa.

 

5. ...Napoleona


Postoji priča prema kojoj su žene ismavale Napoleonovu pozu s rukom gurnutom u prorez prsluka (što je tada bio znak dostojanstva) i podrugljivo je oponašale, zbog čega je francuski imperator naredio da se ženske košulje proizvode s kopčanjem na levu, odnosno na suprotnu stranu od muških košulja kako ga više ne bi mogle ismevati.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...