posebnosti introvertnih osoba

Ove razlike vas odaju: Saznajte da li ste introvertna osoba!

Introverzija je osobina sa kojom se rađamo, a njih karakteriše bogat unutrašnji život, a zatvorenost prema spoljašnjem svetu i ljudima oko sebe

Zanimljivosti
Autor:
Ove razlike vas odaju: Saznajte da li ste introvertna osoba!
Foto: Shutterstock

Introvertne osobe su u životu rezervisane prema ljudima, zatvorene, ćutljive i nikako ne vole promene, a u današnje vreme komunikacije mnogi ih smatraju čudnim.

Današnji brz tempo života je zato ponekad neizdrživ za introverte. Ekstroverte ih zbog navika etiketiraju kao asocijalne, nedruželjubive, te vrše pritisak da ih promene.

Mnogi ih smatraju ludim, naročito kada su u pitanju adolescenti i mladi ljudi koji, da bi se uklopili u moderno društvo, moraju da vole stvari koje ih ne zanimaju, guše i ograničavaju u svom samoostvarenju.

Najređi tip ličnosti na svetu ima ovih 5 osobina: Da li se pronalazite?

foto: Profimedia

Neki naučnici se vode mišljenjem da je ovo najstarija dimenzija ličnosti uz pomoć koje se mogu upoređivati individualne razlike.

Introverti su povučeni, pasivni, zatvoreni, pažljivi, beže od promena, dok su esktroverti sušta suprotnost. Druželjubivi su otvoreni, pričljivi, aktivni, bezbrižni i vole promene.

Veruje se da je kod ove dimenzije ličnosti ključan neurološki sistem, odnosno uzlazni aktivacijski sistem retikularne formacije koji reguliše funkcionisanje korteksa tako što jača aktivnost tog sistema. To dovodi do uzbuđenosti i reaktivnosti, a manja aktivnost čini suprotno.

Mnoga istraživanja su pokazala da su ekstroverti uglavnom manje živčani od introverta, a pokazalo se i da ekstroverti imaju niži nivo reaktivnosti i uzbuđenosti od introverta.

Naučnici došli do neverovatnog otkrića: Godišnje doba u kom ste rođeni određuje vaš karakter, evo šta govori o vašoj ličnosti!

(Stil.Kurir)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs