Ostaci Osmanskog carstva

Transplatacija brkova: Unosan posao u Turskoj

Transplantacija brkova u Turskoj u proseku košta 2.000 eura, a od ove vrste "turizma" prošle godine zaradila je više od 35 miliona evra
Zanimljivosti
17:14h Autor:
Transplatacija brkova: Unosan posao u Turskoj
Foto: Printscreen

Transplatacija brkova u Turskoj postaje sve unosniji biznis u toj zemlji što dokazuje i cifra od 35 miliona evra koliko je prošle godine zaradila od te vrste zdravstvenog turizma. Iako su brkovi na zapadu odavno izašli iz mode, u Turskoj i na Bliskom istoku gde postoji izreka "muškarac bez brkova, kao kuća bez balkona", oni su odraz muškosti, zrelosti, moći.

Antroplog s francuskog instituta za turski jezik i književnost u Istanbulu, Benoa Flis objašnjava da oblik brkova govori o političkom opredeljenju njihovih vlasnika.

- Guste, žbunaste brkove, poput Staljinovih, nose levičari ili pripadnici Kurda, tanke brkove poput onih koje nosi turski premijer Erdogan, obično imaju konzervativci, dok zasukane brkovi najviše vole predstavnici desničara - tvrdi Flis.

Zato je jedan broj stručnjaka koji se bave transplatacijom kose u Turskoj, odlučio da izađe u susret muškarcima koje priroda nije obdarila maljavošću. U Istanbulu trenutno više od 250 klinika obavlja transplantaciju brkova i brade prilagođavajući se tako novim zahtevima tržišta.

Transplantacija brkova u proseku košta 2.000 eura, što je daleko jeftinije nego u Americi i zapadnom delu Evrope, zbog čega se brojni stranci s manjkom brkova i brade obraćaju turskim stručnjacima za pomoć. Procenjuje se da je Turska od ove vrste "turizma" prošle godine zaradila više od 35 miliona evra.

Turski hirurg Selatin Tulunej tvrdi da posao cveta i kaže da se bavi presađivanjem brkova od pre tri godine.

- Veliki broj muškaraca dolazi da im pomognem. Jedan od njih mi je poverio da ima 40 godina, da upravlja velikom firmom u inostranstvu i da ga niko ne uzima za ozbiljno, jer nema brkove - kaže dr Tulunej i dodaje da ima i onih koji smatraju da su brkovi simbol turske moći, jer su ih nosili njihovi slavni preci Turci Osmanlije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs