običaji

Zbog čega mlade nose veo: Kada čujete razlog, zaprepastićete se!

Postoje raznorazni svadbeni običaji, ali razlog kako je ovaj nastao je daleko od romantike

Wedding 15.12.2018. - 17:21h Autor: Stil/Srbija Danas
Foto: Profimedia

Venčanje bi trebalo da predstavlja najsrećniji dan u životima mlade i mladoženje. Organizacija svadbe, muzika, veselje i restoran, su nekako uvek u drugom planu u odnosu na mladino biranje venčanice i svetla pozornice koja su uperena ka njoj tog posebnog dana.

 

Za svaku mladu se kaže da je najlepša mlada, i jeste, tog njenog dana isijava njena posebnost i samopouzdanje. Međutim, da li se ikada zapravo zapitali šta znače svi ti običaji kojih se tako lakomisleno pridržavamo?

 

Mlade veo nose još od Rimskog doba, iako razlog za to nije baš bajkovit i romantičan, kako smo mislili. U to vreme, žene su od glave do pete bile prekrivene crvenim plaštom. Plašt je trebalo da predstavlja mladu u vatri, kako bi ona odbila i zastrašila sve zle duhove koji bi želeli da bace kletvu na par.

 

Mladenci, obratite pažnju: Ovako treba da izaberete burme za venčanje!

foto: Profimedia

Tokom vremena i menjanja mode, mlade su počele da nose samo veo kako bi se zaštitile od ovih zlih duhova. Do današnjeg vremena, veo nose i iz razloga da sakriju lice pred mladoženjom kod ugovorenih brakova.

 

Danas, najčešće, veo predstavlja više aksesoar i ukras, nego što simbulizuje stare običaje. Izuzetak možemo pronaći u jevrejskoj kulturi, gde mlade nose veo kako bi se javnosti pokazalo da mladoženja ne ženi mladu samo zbog njenog fizičkog izgleda.


U svakom slučaju, nama je svaka mlada najlepša, a veo, makar izgledom, je nežan, romantičan i bajkovit detalj svakog venčanja.

 

5 ključnih trendova za letnje venčanje: Detalji su najvažniji! (FOTO)

 

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...