Obratite pažnju

Narodna verovanja i venčanje: Mlada ne treba da vežba pisanje svog novog prezimena!

Od davnina su devojke u novu porodicu donosile miraz, stvari koje su roditelji mogli da joj kupe ili pripreme, a sa mužem su mesec dana pile vino sa medom - znate li zašto?
Wedding
17:36h Autor:
Foto: Shutterstock

U mnoštvu svadbenih običaja, posebno su zanimljivi oni kojima mladenci pokušavaju da umilostive sudbinu umesto što je iskušavaju. Jedan od običaja koji je svuda zastupljen je razmena burmi između mladenaca. Ono što je manje poznato jeste odakle potiče taj običaj i kako se nekada praktikovao.

 

Od davnina su devojke u novu porodicu donosile miraz, stvari koje su roditelji mogli da joj kupe ili pripreme, a sa mužem su mesec dana pile vino sa medom. Znate li zašto? Pročitajte u nastavku to i još nesvakidašnjih svadbenih običaja, koji su proizašli iz narodnih verovanja.

 

Crvena venčanica, mladoženja pere sudove: Svadbeni običaji sa svih krajeva sveta!

 

1. Podvezica

 

Nekada je na Zapadu bio običaj da se kum podvuče pod sto i skine podvezicu sa mladine noge. Drugi običaj kaže da mladoženja skida podvezicu sa mladine desne noge, baca je neoženjenim momcima i onaj koji je uhvati ima zadatak da je zubima navuče na nogu devojci koja je uhvatila bidermajer.

 

2. Venčanica

 

U srednjem veku je bila zelena, kasnije ljubičasta, plava i ponovo zelena. Bela venčanica, kao simbol nevinosti, pojavila se tek u 19. veku.

 

Stari običaji: Priprema svadbe za dug i srećan brak!

 

3. Medeni mesec

 

Ovaj pojam dolazi iz Engleske gde se punih 30 dana nakon venčanja pilo vino sa medom. Verovalo se da to paru donosi veće šanse da dobiju sina.

 

4. Prezime

 

Smatralo se nesrećnim ako se žena uda za čoveka čije prezime počinje istim slovom kao i njeno. Takođe, mlada ne treba da vežba pisanje svog novog prezimena pre venčanja. Ovo se smatra nesrećnim zbog iskušavanja sudbine.

 

Zanimljivosti o venčanjima koje će vas iznenaditi: Znate li koji je broj dana sreće u braku?

 

5. Oprema

 

Devojka je u brak donosila kovčeg pun "toplih stvari". To su bili čaršavi, jorgani, ćebad, jastuci, vezeni stoljnjaci, peškiri, čak i kuhinjske krpe. U današnje vreme mnoge devojke su nezavisne i poseduju same svoj nameštaj i belu tehniku.

 

6. Burme

 

Ova tradicija datira još od vremena starog Egipta: muškarac je stavljao burmu na treći prst svoje mlade, jer se tada smatralo da je taj prst povezan sa srcem. Mladenci su počeli da razmenjuju burme tek u srednjem veku. Tada su se stavljale na prst desne ruke, kako pravoslavci čine i danas. Burme su simbol zajedničkog života i zakletve na vernost.

 

Stvari koje vam prećutkuju o venčanju: Grešite ako mislite da vas ništa ne može iznenaditi!

 

7. Cvetni buketi

 

U rimsko vreme buketi su se pravili od mirisnih trava koje su terale zle duhove iz budućeg doma mladenaca, dok su danas zamenjeni raskošnim aranžmanima od različitih vrsta cveća. Po izlasku sa ceremonije venčanja, mlada "nasumice" baca bidermajer neudatim devojkama. Svaka od njih se trudi da ga uhvati, jer se veruje da će ona koja uhvati bidermajer biti sledeća koja će da se uda.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs