Na Tomindan svaki Srbin će da ispoštuje ovo pravilo: Za slogu i mir u kući

Sutra slavimo Tomindan, praznik za koji u našem narodi važi izreka: "Sveti Toma - sedi doma"

Običaji
Autor:
Na Tomindan svaki Srbin će da ispoštuje ovo pravilo: Za slogu i mir u kući
Foto: Shutterstock

Sveti apostol Toma u narodu je poznat i kao Neverni Toma jer nije krio sumnju u Vaskrsenje Hristovo. Upravo zbog te njegove neverice, narod je dobio potvrdu tog čudesnog događaja.

Sveti Toma proslavio se za života mnogim čudesima. Hrišćanstvo je propovedao u Indiji, gde je ustanovio crkvu i postavio sveštenike i episkope. Mnogi ljudi su tamo prihvatili hrišćansku veru sledeći ga. Zapisano je da je jedini od apostola zakasnio na pogreb Svete Bogorodice. Kada je na njegovo navaljivanje otvoren grob, videlo se da tela nema, da je vaskrsla i uznela se na nebo, čime je otkriveno čudesno proslavljenje Matere Božje.

Sveti Toma
foto: Wikipedia / Roman Z, Ikona Svetog Tome

U našem narodu, u sušnom periodu, Svetom Tomi se upućuju molitve, jer ovaj svetac čuva pečat od oblaka i donosi dragocenu kišu. Tomindan mnoge porodice u Srbiji obeležavaju kao krsnu slavu.

Bio je vešt drvodelja, pa ga kao esnafsku slavu proslavljaju drvodelje, bačvari, kolari, stolari, užari, dunđeri, bunardžije, kaldrmdžije i zidari. U nekim krajevima veruje se da štiti od vukova. Po narodnom verovanju, ovog dana se nikud ne ide. Kaže se: „Sveti Toma, sedi doma“.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs