SUTRA SLAVIMO PREPODOBNOG VASILIJA ISPOVEDNIKA: Da bi vam BOG oprostio grehe, OBAVEZNO uradite OVO

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, sutra slave Prepodobnog Vasilija Ispovednika

Običaji
SUTRA SLAVIMO PREPODOBNOG VASILIJA ISPOVEDNIKA: Da bi vam BOG oprostio grehe, OBAVEZNO uradite OVO
Foto: Wikipedia

Prebodobni Vasilije bio je drug i stradalnik svetog Prokopija Dekapolita. Vasilije je verno sledovao svom učitelju Prokopiju i u miru i u gonjenju. Mnoge muke je pretrpeo od ikonoboraca. A kada su ikonoborci propali, po Božjem Promislu, Vasilije se vratio zajedno s Prokopijem u svoj manastir gde su se u postu i molitvi dugo podvizavali. Preminuo je 747. godine. Vasilije blaženi bi u vreme cara Lava Isavrijana ikonoborca. Još kao mlad postade monah i učenik prepodobnog Prokopija Dekapolita, i dobro se podvizavajući on upražnjavaše najviše podvige.

A zatim junački ustade protiv ikonoboraca u zaštitu poštovanja svetih ikona. Zbog toga bi uhvaćen, i mnogo mučen. Ali on ne uzmaknu, nego propovedaše istinu Pravoslavlja do smrti. Sapodvižnik mu u tome beše božanstveni Prokopije Dekapolit. Ikonoborci strugaše Svetom Vasiliju celo telo i vrat, pa ga vrgoše u tamnicu.

Žena, Molitva, Crkva
foto: Shutterstock

A kada umre Lav Isavrjanin, svetitelj bi oslobođen tamnice. I opet produži prećašnji podvižnički život. I mnoge grešnike pobudi na pokajanje svojom propoveđu i svojim primerom, a mnoge zloverne povrati pravoslavnoj veri.

Narodna verovanja i običaji

Sutra prema narodnim verovanjima trebalo bi izbegavati svađe i loše misli i zapaliti sveću za oprost svih grehova.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs