SUTRA SLAVIMO SVETOG IRINEJA: Imao je najgoru sudbinu, a veruje se da će vam pomoći u nevolji ako URADITE JEDNU STVAR

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 5. septembra proslavljaju Svetog Irineja, koji spada u najznamenitije oce i učitelje.

Običaji
16:10h Autor:
SUTRA SLAVIMO SVETOG IRINEJA: Imao je najgoru sudbinu, a veruje se da će vam pomoći u nevolji ako URADITE JEDNU STVAR
Foto: Wikipedia

Sveti Irinej, episkop Lionski, živeo je i podvizavao se u drugom veku, posvetivši sav svoj život borbi sa gnosticizmom. Njegov značaj za hrišćansku Crkvu drugoga veka može se sravniti sa značajem svetog Atanasija Velikog za hrišćansku Crkvu četvrtoga veka.

I jedan i drugi javljaju se u svome životu i radu prvenstveno kao zaštitnici čistog, nepovređenog crkvenog učenja protiv lažnih jeretičkih učenja svoga vremena: sveti Irinej – protiv gnosticizma, sveti Atanasije – protiv arijanizma.

ikone, kuća, stare ikone
foto: Shutterstock

Sveti Irinej se rodio u gradu Smirni, u Maloj Aziji, od rane mladosti odao se temeljnom izučavanju jelinske mudrosti, i postao odličan znalac grčke poezije, filosofije i ostalih jelinskih nauka. Čuvši za duhovnu mudrost, mudrost hrišćansku, i počevši se upoznavati s njom, on se oduševi njome i zažele da je svim srcem usvoji, jer osećaše spasonosnost i neizmernu važnost njenu.

Mladi Irinej se najpre učio od svetog Polikarpa, episkopa smirnskog. Sveti Polikarp je bio učenik svetog apostola i evanđelista Jovana Bogoslova, koji ga je i postavio za episkopa grada Smirne.

Učenik tako svetog i bogomudrog učitelja, Irinej je zavoleo hrišćansko učenje više od svake svetovne nauke.

Zbog svoga vrlinskog života i smirene Evanđelske učenosti sveti Irinej je bio rukopoložen od svetog Polikarpa za prezvitera i poslat u Galiju da propoveda reč Božiju.

Crkva, Ikona
foto: Kurir / Marina Lopičić

Nakon nekog vremena u Lionu nastade žestoko gonjenje hrišćana, i sveti Irinej se pokazao kao hrabar zaštitnik hrišćana i tvrd stub Crkve.

Iz Liona sveti Irinej je bio poslat od strane episkopa Potina u Rim, da odnese poslanicu ispovednika episkopu Elevteriju.

Po povratku iz Rima sveti Irinej stupi na arhijerejski presto svetoga Potina, pošto je ovaj mučenički nastradao.

Kao arhijerej, sveti Irinej je mudro rukovodio svojom lionskom pastvom u teškim vremenima, jer mnoge nevolje napadoše Crkvu Hristovu: neznabožni idolopoklonici su ganjali hrišćane, a bezbožni jeretici stvarali su pometnju i razdor u Crkvi.

Sveti Irinej je trpeljivo podnosio neprijatnosti koje su mu nanosili idolopoklonici, a protiv jeretika neustrašivo je vojevao svojom rečju i svojim knjigama.

MOLITVA SVETOM IRINEJU:

"Bio si naslednik Apostola prestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto delo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao reč istine i radi vere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Irineje: Moli Hrista Boga da spase duše naše." Amin.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs