SUTRA OBELEŽAVAMO POBUSANI PONEDELJAK: Zovu ga još i Vaskrs za mrtve, a jednu stvar OBAVEZNO treba da uradite

Pravoslavni vernici sutra obeležavaju Pobusani ponedeljak koji se u nardou još naziva i Vaskrs za mrtve.

Običaji
Autor:
SUTRA OBELEŽAVAMO POBUSANI PONEDELJAK: Zovu ga još i Vaskrs za mrtve, a jednu stvar OBAVEZNO treba da uradite
Običaji na Pobusani ponedeljak, Foto: Wikipedia

Naime, u ponedeljak po vaskršnjem ponedeljku, običaj je da se pobusaju grobovi, što znači uredi, očisti od korovskog rastinja, busenje na humkama. Zato se ovaj dan naziva Pobusani ponedeljak (negde i pobušeni ponedeljak).

Pobusani ponedeljak je pokretni praznik pravoslavne crkve posvećen mrtvima. Toga dana, po narodnom verovanju i običaju, treba "pobusati" grobove umrlih srodnika busenjem sa zelenom travom.

Sutra je i Vaskrs za mrtve
Sutra je i Vaskrs za mrtve foto: Kurir / Dragana Udovičić

U Gruži se on smatra vaskrsom pokojnika, te svako daje pomen i sprema za dušu svojim umrlim precima i srodnicima. Uz prekađivanje grobova, na pobusani ponedeljak se pale sveće pokojnicima, za čiju se dušu dele šarana vaskršnja jaja. Po svemu, ovaj dan ima svojstva zadušničkog dana.

U većini krajeva Srbije, na ovaj dan se kao na Zadušnice izlazi na groblja, pale se sveće, uređuju grobovi, a sveštenici drže parastose i pomene za pokoj duše. Veruje se da je ovaj stari običaj poreklom ruski.

Običaj je da se na ovaj dan dele jaja obojena u crveno, naročito spremljena za duše pokojnika. Ta jaja se kucaju o spomenik, i upokojeni se pozdravljaju sa "Hristos Vaskrse". Time se iskazuje ljubav i poštovanje prema mrtvima, a na kraju se preostala jaja dele sirotinji. U nekim krajevima, on se obeležava kao zadušnice - izlazi se na groblja, pale se sveće, uređuju grobovi i sveštenik vrši parastose i pomene za pokoj duša pokojnika. U nastavku teksta pročitajte kako najbrže da ofarbate jaja.

Običaj je da se nose crvena jaja
Običaj je da se nose crvena jaja foto: Printscreen/youtube
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs