MNOGI PRAVE ISTU GREŠKU KADA ČESTITAJU SLAVU: Evo kako treba pozdraviti domaćina po starim srpskim običajima

Ukoliko sutra ili u narednom periodu idete u goste na slavu evo kako da pravilno čestitate domaćinu.

Običaji
19:24h Autor:
MNOGI PRAVE ISTU GREŠKU KADA ČESTITAJU SLAVU: Evo kako treba pozdraviti domaćina po starim srpskim običajima
Kako se pravilno čestita slava?, Foto: Shutterstock

Pravoslavni vernici sutra slave Svetog Nikolu, slavu koju obeležava najveći broj srpskih porodica. U našem narodu postoji izreka da Svetog Nikolu slavi pola Srbije, a druga polovina ide na slavu.

Nikoljdan je slava sa najdužom tradicijom u našem narodu, a ukoliko spadate u onu polovinu koja ide u goste trebalo bi da znate kako se pravilno čestita slava.

Među narodom je ustaljen običaj da se na slavu ne poziva
Među narodom je ustaljen običaj da se na slavu ne poziva foto: Kurir / Nebojša Mandić

U našem narodu postoji nepisano pravili da se na slavu ne poziva lično, mada učtivije je svakako pozvati svakog gosta i izraziti želju da prisustvuje krsnom imenu vaše porodice. Takođe, danas se u pozivu navodi i vreme kada se gost očekuje (na ručku, ili večeri… prvi ili drugi dan slave).

Nekada ovako nešto nije praktikovano, a danas su, iz praktičnih razloga, ljudi primorani na ovakvu vrstu organizacije, s obzirom na to da mnogi žive u manjim stanovima i ne mogu primiti sve goste odjednom, a i većina gostiju i radi, piše opanak.rs.

Pravilo je i da domaćin gosta dočeka pred kućom
Pravilo je i da domaćin gosta dočeka pred kućom foto: Kurir / Zorana Jevtić

Pravilo je i da domaćin gosta dočeka pred kućom ili na pragu doma rečima: "Dobro došli", a gost čestita slavu na ovaj način:

"Čestit sveti Nikola i srećna ti slava domaćine! Nek Bog da zdravlja i sreće, tebi i tvojoj porodici!"

Domaćin odgovara:

"Hvala i dobro nam došli! I vama neka Bog i sveti Nikola pomognu da dosta godina dolazite i da slavimo u zdravlju i veselju!"

Kako koji gost dolazi na slavu prvo se poslužuje slavskim žitom i otpije gutljaj osveštanog vina. Najpre se prekrsti, poželi dobro zdravlje kući u koju je došao, a kad završi gosti po starešinstvu sedaju za sto.

Po pravili domaćin ne seda za sto sa gostima
Po pravili domaćin ne seda za sto sa gostima foto: Stil

Ko ispoštuje običaj da se na slavu ne poziva, a ima nekoliko slava da obiđe istog dana, onda taj koji nije pozvan dolazi kod svečara u vreme između ručka i večere, da bi čestitao slavu domaćinu, koji ga prima i služi: žitom, pićem, kolačima i kafom. U ovakvim slučajevima gost se zadržava oko pola sata i odlazi. Tako se postupa i kad gost mora da obiđe više svečara, kao i zbog poštovanja domaćina.

U Srbiji se još ponegde sačuvao i običaj "dvorenja slave". Tada domaćin u svečanom odelu i izrazito vedro raspoložen, dočekuje goste, poslužuje ih, i ceo dan ne seda za sto dok god gori slavska sveća, iz poštovanja prema svetitelju koji se smatra glavnim gostom u kući tog dana.

Važno je da znate kako se slava pravilno čestita
Važno je da znate kako se slava pravilno čestita foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs