Takmičenje najvećih hitova

Nadmetanje: Ko je bolji Vagner ili Verdi?

Na 200-godišnjicu rođenja obojice kompozitora, koji se nikada nisu sreli u stvarnom životu, na trgu Maksa Jozefa sinoć su se pojavile lutke Vagnera i Verdija, u bokserskim rukavicama, što je naišlo na oduševljenje oko 10.000 okupljenih građana
Muzika
05:14h Autor:
Nadmetanje: Ko je bolji Vagner ili Verdi?

Bavarska državna opera organizovala je u Minhenu performans u okviru koga je još jednom postavila pitanje na koje ljubitelji opere ni danas ne mogu da daju jednostran odgovor: Ko je bolji kompozitor - Rihard Vagner ili Đuzepe Verdi.

Na 200-godišnjicu rođenja obojice kompozitora, koji se nikada nisu sreli u stvarnom životu, na trgu Maksa Jozefa sinoć su se pojavile lutke Vagnera i Verdija, u bokserskim rukavicama, što je naišlo na oduševljenje oko 10.000 okupljenih građana.

Verdi u visokom šeširu i Vagner sa beretkom, bili su centralne figure u performansu u kome je učestvovalo nekoliko desetina akrobata na žici, hor, dva simfonijska orkestra i dva duvačka orkestra, što je ukupno bilo oko 240 muzičara. Ceo događaj je uveličan i vatrometom. Nakon uvodne muzičke teme lokalnog kompozitora Morica Egerta, Vagnerova i Verdijeva lutka započele su žučnu debatu o tome koji je od njih dvojice bolji kompozitor. Vagner je tvrdio da je on intelektualno superiorniji, dok je Verdi insistirao da ljudi reaguju emotivnije na njegove melodije.

Jednosatna rasprava se potom pretvorila u takmičenje najvećih hitova obojice kompozitora, tokom koga su lutke sve vreme menjale boju - od ružičaste do crvene i od zelene do žute. S jedne strane je Ulazak gostiju iz Vagnerovog Tanhojzera grubo prekinut Trijumfalnim maršom iz Verdijeve Aide, a Vagnerov Pohod Valkira je na sličan način prekinuo Dies Irae iz Verdijevog Rekvijema. Tokom Svadbenog marša iz Loengrina Vagnerova lutka je izvukla svadbeni veo i buket cveća, a kada je orkestar izvodio Hor Jevreja iz Verdijevog Nabuka mnogi iz publike pevali su u horu, dok je tekst bio ispisan na ogromnom video bimu.

Na kraju performansa, glas Euterpe, muze muzike i poezije, objavio je da je takmičenje bilo tesno i predložio da se Verdijevo srce trnasplantira u Vagnera, a Vagnerov mozak u Verdija. Do stvarnog okršaja dvojice muzičkih bardova nije došlo, uprkos njihovim bokserskim rukavicama. Sinoćni događaj bio je jedan u seriji besplatnih manifestacija, koje su organizovane na trgu Maksa Jozefa, u sklopu godišnjeg Minhenskog operskog festivala, koji će trajati do kraja jula.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs