Obratite pažnju

Kako odabrati mače za dom: Šta budući vlasnici treba da znaju!

Pri prvom susretu može se desiti da vas maca ogrebe ili gricne. To je znak da vas ne poznaje, te pokušajte da je držite u rukama nekoliko minuta
Ljubimci
22:52h Autor:
Kako odabrati mače za dom: Šta budući vlasnici treba da znaju!
Foto: Shutterstock

Naučno je dokazano da mačke utiču na smanjenje stresa i krvnog pritiska. Ako ste se odlučili da dovedete mačku u vaš dom, red je da joj se odužite na pravi način jer će sa vama provesti narednih dvadesetak godina.

Kako odabrati mačku?

Odlučili ste da kupite ili usvojite macu. Ali kako odabrati pravu? Za kuce važi pravilo da vas je štene koje vam prvo priđe samo odabralo. Mačke nisu tako poverljive, čak se može desiti da vas pri prvom susretu ogrebu ili gricnu. To je znak da vas maca ne poznaje, te pokušajte da je držite u rukama nekoliko minuta. Nemojte da vas izgled zavara, već uključite svoj instikt. Jedino što može da utiče na vaš izbor je dužina dlake. Mačke kratke i srednje duge dlake su lakše za održavanje, dok je duga dlaka rezervisana za one koji imaju puno strpljenja ili dovoljno novca da plaćaju redovno češljanje.

Šta sve mačka leči predenjem: Sjajne blagodeti po zdravlje! (VIDEO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Koji su troškovi?

Mačke ne bi trebalo da jedu isto što i vi. Da li ćete svojoj maci pripremati obroke ili kupovati gotovu hranu namenjenu mačkama, vaš je izbor. Bitno je da hrana bue namenjena mačkama, kako biste izbegli eventualne bolesti, poput gojaznosti ili nedostataka određenih vitamina.

Odlazak kod veterinara je obavezan, posebno ako primetite da se mačka ponaša drugačije. Mačke mogu da provedu jedan dug i pristojan životni vek, ukoliko ih tretirate kako treba. Ishrana i redovan pregled ušiju, nosa, krzna su preduslovi za to vaš mačak bude sa vama što duže.

Mače čulo omiljenu pesmu: Njegova reakcija će vas oduševiti! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pripreme stana za mačku

Mačke su po prirodi radoznale, te su male šanse da se malo mače neće naći u milion potencijalno opasnih situacija, ukoliko ne pripremite stan pred njegov dolazak. To podrazumeva izolaciju utičnica i kablova, ali i pažljiv odabir igračaka. Klupko izgleda kao najzabavnija igračka svake mačke, međutim, to isto klupko vunice može zadaviti mačku. Osim toga, ukoliko mačka pojede vunicu, može doći do diareje i povraćanja. Iako se uvek dočekaju na noge, mačke su izuzetno osetljivi ljubimci.

Desilo se čudo: Mačka Buba bila 40 dana pod snegom i preživela!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Na šta još obratiti pažnju?

Normalna je pojava videti gazdu kako na povodcu šeta psa. Pas traži da ide napolje, kako bi obavio nuždu, istrčao se i poigao sa drugarima. Ukoliko želite da vašoj maci omogućite slično iskustvo, a plašite se da može da pobegne ili dođe u kontakt sa ne baš prijateljski nastrojenim psom, nabavite povodac maci. Svež vazduh će prijati i njoj i vama, a nećete brinuti da li i kada će se vratiti.

Sijamske mačke važe za najglasnije domaće mačke, te ukoliko volite mir i tišinu, zaboravite na njih. Persijske mačke su zahtevne zbog svoje dlake. Mačići su preslatki i teško im je odoleti, ali uzmite u obzir da je lakše vaspitati odraslu mačku. Na kraju, sve se svodi na vreme, ljubav i želju da udovoljite svom ljubimcu, bilo da je sa pedigreom ili sa ulice.

Pas legao na bakin grob: Životinja u žalosti rasplakala sve! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs