KUĆNI LJUBIMCI

Prgava, puna energije i prosto neodoljiva: Evo zašto je Škotski fold idealan kućni ljubimac!(FOTO)

Specifičnim izgledom nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Ljubimci
13:08h Autor:
Prgava, puna energije i prosto neodoljiva: Evo zašto je Škotski fold idealan kućni ljubimac!(FOTO)
Foto: Shutterstock

Preklopljene uši su kod pasa normalna pojava, a kod mačaka je to zaista rijetkost. Ova rasa mačaka je upravo zbog toga i posebna i vrlo popularna u poslenje vreme. Savijene uši joj daju taj neodoljiv izgled.

Škotski fold ili, jednostavno, škotske mačke vrlo su umiljate i nežne, a na njihov pogled niko ne ostaje imun. One se lako prilagođavaju novim ljudima i situacijama, a decu prosto obožavaju.

Vrlo su odane i često slušaju samo jednu osobu u kući. Vole da budu u centru pažnje i vrlo su aktivne. Uživaju u igranju, pa vam sa ovom rasom nikad neće biti dosadno. Ova rasa ima jak "karakter", pa često može biti jako prgava.

Mačka mora da živi u onoj kući u kojoj se nalazi beba ili malo dete: Evo zašto!

Škotski fold
foto: Shutterstock

Poreklo

Rasa je nastala na jednoj škotskoj farmi 1961. godine spontanom genetskom mutacijom, i sve mačke rase škotski fold vode poreklo od te jedne, prelepe bele mace po imenu Suzi, koja je rođena sa savijenim ušima. Suzi je na svojoj farmi bila neprikosnoveni lovac na glodare i tako štitila ambare sa žitom. Kada ju je zapazio jedan od farmera, inače zaljubljenik u mačke, upario je njene mačiće upario s britanskom kratkodlakom mačkom i tako je počeo uzgoj rase danas poznate kao škotski fold.

Ova mačka dolazi u svim bojama krzna, ali i očiju. Mogu biti i kratkodlake i dugodlake. Glava im je okrugla, s istaknutim obrazima i očima. Ove mačke su uglavom vrlo krpune, snažne i imune su na hladnoću.

Svi mačići rađaju se sa ravnim ušima, a posle otprilike tri nedelje uši počinju da im se svijaju.

Ukoliko se o njima starate na pravi način, mogu da žive jako dugo, čak do 15 godina.

Mačke prepoznaju negativnu energiju i loše ljude u vašem okruženju: Evo kako se ponašaju u tim situacijama!

Škotski fold
foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs