Vredi pročitati, ako već niste

Pravo štivo za romantičnu jesen: 5 klasika koji su osvojili svet!

Najbolje od svega je i to što nam klasici pružaju mali povrtatak kroz istoriju da saznamo kako su ljudili živeli i voleli vekovima i godinama unazad i naučimo nešto novo o sebi
Knjige
12:56h Autor:
Pravo štivo za romantičnu jesen: 5 klasika koji su osvojili svet!
Foto: Shutterstock

Ove godine definitivno možemo da zaboravimo na hladne i kišovite dane koje su nas do sada asocirale na jesen. Jesen 2015. potvrdila je ono što smo oduvek znali - ovaj period je najlepše, najromantičnije i najinspirativnijie godišenje doba.

Iako su divni sunčani dani idealni za šetnje, vežbe, meditaciju i duge poljupce u prirodi, nemojte zaboraviti i da vam omiljeno štivo pravi društvo u jesenjoj idili, piše Cosmopolitan.rs.

I dok je čitanje knjiga uvek poželjno i preporučljivo, efekat se udvostručava ukoliko osunčan dan provedete ispod omiljenog drveta i sa omiljenim štivom. Jedino što sada treba da vam bude na umu jeste kako da odaberete pravu knjigu i krenite put dvorišta ili obližnjeg parka.

Možda su “50 nijansi sive” i “Devojka u vozu” trenutno najpopularnije knjige i jedva čekate da ih pročitate, ali predlažemo da uz jesenju idilu izaberete klasičnije naslove koje će vam pružiti odgovore na pitanja o ljubavi, životu, prijateljstvu...

Najbolje od svega je i to što nam klasici pružaju mali povrtatak kroz istoriju da saznamo kako su ljudili živeli i voleli vekovima i godinama unazad i naučimo nešto novo o sebi.

Kako do moderne dnevne sobe: Knjige kao savršen detalj u svakom domu! (FOTO)

Prohujalo sa vihorom, Margaret Mičel

Nijedna lista knjiga ne može biti potpuna bez naslova “Prohujalo sa vihorom”. Ukoliko se do sada niste susreli sa ovom knjigom, film i sjajnu Vivijan Li sigurno niste propustili, a rečenica “Frankly, my dear, I don't give a damn” je jedna od omiljenih i kultnih. A ukoliko pokušavate da se spasete iz ljubavnog trougla, eto još jednog dobrog razloga da ove jeseni pročitate ovo kapitalno delo.

Veliki Getsbi, F. Skot Ficdžerald

Verujemo da niste želeli da propustite film sa Leonardom Dikarpijem u glavnoj ulozi, ali mi dodajemo da je knjiga nešto što morate imati u svojoj biblioteci. Ficdžerald nam je sjajno dočarao kako je divno voleti nekog, ali u granicama, jer i previše ljubavi ume da stvori velike probleme. Priča koja će vam naterati suze na oči i koju nikako ne smete propustiti ove jeseni...

Gordost i predrasude, Džejn Ostin

Znate one knjige koje možemo iznova i iznova da čitamo i nikad nam nije dosta? "Gordost i predrasude" je jedno takvo delo kojeg i dalje ne možemo da se zasitimo. Divna romantična priča koja ne samo da nas uči o ljubavi već nas i inspiriše da ne izgubimo nadu i nikada ne odustajemo. Džejn Ostin kroz roman nam i poručuje da je moguće pronaći ljubav na neočekivanim mestima što je odlična poruka usamljenim devojkama da ne gube nadu...

Romeo i Julija, Viljam Šekspir

Znamo da ste pročitali ovo delo još u srednjoj školi, ali sigurno tada niste bile pametne i iskusne kao sada. Da li ste sa 16. godina mogle da posmatrate svet i ljubav očima kojim to činite danas? Naravno da ne! Zato je ova topla i romantična jesen idealan trenutak da potražite lektiru iz školskih dana i naučite razliku između zaljubljenosti i prave ljubavi.

Veliki jesenji horoskop: Precizna prognoza za ljubav i posao do kraja godine!

Orkanski visovi, Emili Bronte

Prva i jedina novela književnice Emilije Bronte vraća nas u viktorijansko doba i priča nam neverovatnu pruču o zabranjenoj ljubavi. Ljubav glavnih likova je često sebična i razorna, a i oni u nekim trenucima nisu ni sipmatični ni dobri što nas uostalom i asocira na realan život i ljubavne probleme koje proživljavamo. Osim što je u centru ljubavna priča, Orkanski visovi pokazuju ono što smo već odavno znali: “Novac menja ljude”.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs