Erotski bestseler doneo 95 miliona dolara

E. L. Džejms autorka sa najvećom zaradom u svetu

Britanska književnica i autorka trilogije 50 nijansi, našla se na prvom mestu ovogodišnje Forbsove liste pisaca sa najvećom zaradom
Knjige
15:00h Autor:
E. L. Džejms autorka sa najvećom zaradom u svetu
Foto: Reuters

Procenjuje se da je britanska književnica E. L. Džejms (James) u protekloj godini (od juna 2012. do juna 2013.) zaradila 95 miliona dolara od prodaje svog erotskog bestselera.

Forbs navodi da je prodaja romana u elektronskoj formi bila jedan od ključnih faktora njegovog uspeha, jer je čitaocima omogućila lak način kupovine kao diskretan način čitanja u javnosti.

Na drugom mestu ove godine je majstor trilera Džejms Paterson sa zarađenih 91 milion dolara, a na trećem Suzan Kolins, koja je zahvaljujući serijalu Igre gladi, inkasirala 55 miliona dolara.

Četvrto mesto zauzeo je američki pisac, politički komentator i TV voditelj Bil O"Rejli (28 miliona), dok je peto pripalo veteranki Danijel Stil (26 milion).

Član ovog prestižnog kluba se ne postaje lako. Ipak, pojedini pisci uspevaju da se decenijama održe u njegovom članstvu, poput autorke ljubavnih romana Danijel Stil i pisca horor fantastike Stivena Kinga. Oboje rođeni 1947, svoj prvi roman Going Home, odnosno Carrie, objavili su 1973. Ove godine Stil je uspela da se nađe u top 5, dok je King zauzeo 10. mesto.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs