Od Dinastije, preko Seks i grada do Tračare

Moda na malim ekranima

Osim na filmovima, moda je svoje mesto našla i u TV serijama, a neke od njih su postale poznatije po hrabrim kreacijama nego po samoj radnji. Danas se prisećamo onih koje su uspele da osvoje najviše fanova i dobiju status kultnih, i u modi i među TV konkturentima
Filmovi
09:16h
Moda na malim ekranima

Filmovi i moda su stvorili neraskidivu vezu još od samog stvaranja kinematografije kakvu danas znamo, ali u poslednje vreme su TV serije te koje okupiraju pažnju ljubitelja mode, dizajnera, stilista, čitave mašinerije modnog sveta. Ako su velikani poput Hičkoka (Alfred Hitchcock) i Vudija Alena (Woody Allen) znali koliko je bitan vizuelni identitet lika, bilo je samo pitanje trenutka kada će modni svet okupirati i male ekrane.

Proteklih desetak godina nemoguće je zamisliti uspešnu TV seriju bez fantastičnih timova stilista, šminkera i frizera. TV serije su postale modne mini enciklopedije, koje ne slave samo velika dizajnerska imena, već i neka nova. Neretko se stilisti oslanjaju na vintage komade i odeću takozvanih uličnih robnih marki, poput Topshop-a, H&M-a i Zare. Zato ćemo se danas podsetiti nekih kultnih TV serija, ali nećemo zanemariti ni one aktuelne, pa ne zaboravite da iako odelo ne čini čoveka, stil svakako pomaže u izdvajanju iz mase i ostavljanju pravog prvog utiska.

Prva i možda najuticajnija serija koja je uvidela moć glamuroznih toaleta, kako na muškarcima, tako i na ženama je svakako Dinastija. Naglašena ramena, carstvo boja, glamur, ne opisuju samo likove ove megapopularne serije, već daju i pregled modnih zbivanja tokom 80-tih godina. Krojevi i boje su davale određenu notu svakom liku, pa je Aleksis uvek nosila što upadljivije tonove i kombinacije koje prave fatalnu ženu, sa izuzetnom dozom dramatičnosti koja se ogledala u odeći, ali posebno u modnim detaljima: veliki šeširi, turbani i ogromna krzna uz puno zlatnog, masivnog nakita. Sa druge strane, Kristi je sijala u pastelnim tonovima, njena kosa gotovo da se nije pomerala, a držanje je u potpunosti pratilo svaku odevnu kombinaciju – ona je bila elegantna, žena kraljevskog držanja i harizme. Za sve modne pogotke i promašaje je bio zadužen dizajner Nolan Miler (Nolan Miller), koji je preminuo sredinom 2012. godine, ali je iza sebe ostavio riznicu od preko 3000 kostima urađenih specijalno za ikonsku TV seriju.

Devedesete su donele nešto drugačiju modnu scenu, a posebnu pažnju učinila je pojava grunge pravca u muzici. Uticaj granža, bendova poput Nirvane, Alice In Chains i Pearl Jam su vidljivi u seriji Moj takozvani život i Freaks and Geeks, a glamur i elegantne toalete su zamenili mladalački bunt, koji se ogledao u kariranim paternima, velikoj upotrebi džinsa i neupadljvih krojeva. Sa druge strane, film Clueless koji je pratila istoimena serija je slavio mini suknjice i sakoe u Chanel stilu, pa je vidljiva jasna podela između onih koji su ostali odani estetici lepog i onih koji su kroz odevanje izražavali svoje stavove o muzici, društvu, pa i politici.

Krajem 90-tih pojavljuje se serija Seks i grad, zasnovana na istoimenom bestseleru. Patriša Fild (Patricia Field) je pokazala da nije samo dizajner i stilista: ona je uspela da promeni pogled običnih ljudi na svakodnevno odevanje, pozvala milione žena na modne eksperimente, kršenje pravila i poigravanje sa epohama i stilovima. Menhetn, Manolo Blahnik cipele i Cosmopolitan piće postaju ravnopravni sa glavnim likovima i njihovim karijerama i vezama. Takođe, Seks i grad ne obraća pažnju na to koliko imate godina, da li ste građeni poput supermodela ili imate koji kilogram viška, sve dok ste spremne da razmazite sebe i probudite svoju divlju modnu stranu.

Samo tri godine nakon završetka serije Seks i grad, pojavljuje se ponovo Menhetn i sada već kultna serija Gossip Girl koja je primarno namenjena mlađoj populaciji, ali je svoje mesto našla i među modnim sladokuscima od 7 do 77 godina. Stilista Erik Dejmen (Eric Daman) dao je svakoj od glavnih junakinja određeni stil, određeni pečat: Serenin (Serena Van Der Woodsen) stil inspirisan je boho šikom i 70-im, Bler (Blair Waldorf) je oličenje večite klasike sa puno detalja, posebno u kosi, mala Dženi (Jenny Humphrey) svoj stil pronalazi kroz odrastanje, te od skromne devojčice iz Bruklina postaje mračna princeza Upper East Side-a, dok su Vanesa i Džordžina zadužene za prenaglašene ogrlice i hrabre kombinacije dezena. Podjednako pažnje je posvećeno muškoj populaciji, Čak Bes (Chuck Bass) postao je modna ikona, a njegov zaštitni znak- svileni šal, kao i pregršt odela sa najrazličitijim dezenima, dali su poslovnim muškarcima jednu novu klasiku. Serija Gossip Girl je svoj omaž dala modnim ikonama poput Odri Hepbern (Audrey Hepburn), Bet Dejvis (Bette Davis) i Merilin Monro (Marilyn Monroe).

Kako smo počeli sa 80-tim, red je da zaokružimo priču jednim modnim vremeplovom, kojim nas vodi serija The Carrie Diaries, nastala kao uvod u Seks i grad. Stilista je ponovo Erik Dejmen (Eric Daman), koji stvara stil legendarne Keri Bredšo (Carrie Bradshaw) i prati njen put odrastanja, prvih susreta sa dizajnerskim krpicama i modnom scenom Njujorka, kojom vladaju tutu suknje, šljokice, “velike” kose i naravno, naramenice.

Ne treba zaboraviti ni manje uspešne serije, poput Lipstick Jungle, Cashmere Mafia, ali i proslavljene Očajne domaćice. Neverovatno je koliko veliku ulogu odevanje ima na malim ekranima, čak i u sitcom formama, kao što su devedesetih bili Prijatelji (frizura koju je nosila Rejčel i danas je jedna od najkopiranijih), a danas je to serija Kako sam upoznao vašu majku. Iako je većina krpica sa malih ekrana preskupa za većinu gledalaca, ona mogu poslužiti kao inspiracija koja će svakom pomoći u izgradnji sopstvenog, prepoznatljivog stila.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs