Najvrednije u vašem dvorištu

10 vrsta drveća za kompletan opstanak: Daju hranu i ogrev, mogu da izleče čitav niz bolesti!

Ako nemate nijedno od njih, prvo posadite dud - najbrže raste, a proizvodi dosta plodova i materijala za potpalu
Bašta 25.05.2017. - 11:38h Autor: webtribune.rs
Foto: Ilustracija / Profimedia

Drveće je oduvek bilo jedno od najvrednijih prirodnih dobara, i pružalo nam ogromne pogodnosti uključujući hranu, kućište, i razne vrste mogućnosti.

 

Drveće je od suštinskog značaja za one koji preživljavaju i za naseljenike, jer poznavanje različitih vrsta drveća može garantovati bolje šanse za opstanak.

 

Ovo je lista od 10 najkorisnijih drveća koje svako treba da zasadi na svom imanju.

 

Američka lipa
Američka lipa je relativno često drvo, najpoznatije po svojim trajnim unutrašnjim vlaknima. Ovo drvo je poznato po tome što s eod njega pravi najbolje uže (konopac). Američka lipa je takođe jedno od najidealnijih drveća za korišćenje drva za ogrev, jer je njeno meko drvo visoko osetljivo na trenje. Jestivo lišće ovog drveta i njegova unutrašnja kora nude slatke prirodne arome.

 

Beli bor
Možda najveća korist od belog bora je njegova dragocena smola. Od smole belog bora se mogu praviti različiti proizvodi kao što je aparat za gašenje požara, prirodni epoksid, sveće i lampe, i vodootporni materijali. Beli bor je takođe idealan građevinski materijal za izradu koliba i skloništa za preživljavanje.

 

Šta svako dvorište treba da ima: Cveće koje čuva kuću i ukućane, donosi boljitak i uspeh! (FOTO)

 

Foto: Ilustracija / Profimedia
Foto: Ilustracija / Profimedia

Vrba
Poznato je da čaj od vrbine kore ima analgetička, antiinflamatorna svojstva, kao i svojstva protiv groznice. Kora ovog drveta je takođe poznata po tome da sadrži salicin, hemikaliju koja ima svojstva slična aspirinu. Salicin olakšava glavobolju i upale. Ovo drvo se takođe koristi u lečenju različitih stanja kao što su glavobolja, bolovi u donjem delu leđa i osteoartritis. Vrbe su takođe poznate po svojoj kori koja se struže sa drveta. To se koristi za pravljenje odličnih užadi.

 

Lešnik
Drveće lešnika proizvodi jedno od najhranljivijih i ukusnih orašastih plodova na tržištu. Sadnja jednog lešnika kod kuće se može pokazati korisnim, jer ovo drvo ima sposobnost da proizvodi plodove prilično rano, za oko četiri do pet godina. Semena lešnika takođe mogu dati jestivo ulje.

 

Bela breza
Takođe poznata kao papirna breza, ovo izdržljivo drvo je poznato kao odličan ogrev. Borov katran dobijen iz kore ovog drveta je lepak vredan pažnje koji se može koristiti tokom izgradnje. Ovo drvo takođe nudi slatki, pitak biljni sok. Čaj napravljen od manjih grančica čini odličan napitak zimzelenog ukusa.

 

Hrast
Moćno drvo hrasta je najpoznatije po svom tvrdom drvetu koje se može koristiti u građevinarstvu. Drvo hrasta je idealan materijal za izgradnju okvira skloništa. Trajno drvo ovog drveta takođe se može korstiti za razne druge predmete, kao što su ručke za sekire i štapovi za kopanje. Žirevi prikupljeni od hrasta se mogu obraditi u brašno ili obrok. Tanska kiselina koja se nalazi u kori hrasta se takođe može koristiti i za ten kože.

 

Od čega čuvarkuća stvarno može da sačuva: Menja gomilu lekova, uvek je treba imati u kući!

 

Foto: Ilustracija / Profimedia
Foto: Ilustracija / Profimedia

 

Istočni crveni kedar
Lišće istočnog crvenog kedra se promoviše kao vrlo efikasan tretman za osipe i iritacije kože. Dim od ovog lišća se takođe može koristiti za lečenje prehlade, bronhitisa i reume. Plod istočnog crvenog kedra se može žvakati za rešavanje afti. Ovo drvo je takođe poznato da ima antispazmodična i antikancerna svojsva. Ono se takođe može koristiti kao efikasan nervni tonik.

 

Dud
Dudovi se promovišu zbog njihovog brzog rasta. Ovo drvo proizvodi slatke bobice koje rastu u izobilju. Bobice se mogu jesti sveže, sušene ili prerađene u slatko.

 

Orah
Slatki orasi bogatog ukusa su popularna superhrana koja sadrži visoke nivoe esencijalnih nutrijenata i minearala. Kora ovog drveta se može obraditi u ugalj visokog kvaliteta, dok se ekstrakti iz gore i grančice mogu pretvoriti u materijale za farbanje.

 

Javor
Možda najpoznatiji po svom prirodno slatkom biljnom soku. Grančice javora takođe čine odličnu potpalu, i mogu posebno biti korisne u kuvanju u divljini.

 

Ova drveća su definitivno neka od najboljh sorti koje treba da zasadite još danas!

 

10 svetih biljaka starih Srba i narodna verovanja o njima: Orah u dvorištu donosi smrt!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...