saveti zlata vredni

UMOČITE STABLJIKE U KLJUČALU VODU: 10 zlatnih trikova cvećara za produžavanje svežine cveća!

Buket svežeg cveća je najlakši i najlepši način da u proleće ukrasite svoj enterijer. Da biste uživali što duže u lepoti prelepog buketa koji krasi vaš sto, predlažemo da koristite proverene metode cvećara.

Bašta
Autor:
UMOČITE STABLJIKE U KLJUČALU VODU: 10 zlatnih trikova cvećara za produžavanje svežine cveća!
Foto: Shutterstock

Ne, sečenje stabljika nije dovoljno! Postoji nekoliko trikova koje morate da uradite da biste duže zadržali cveće u vazi.

Kako produžiti svežinu cveća?

Uklonite nepotrebne listove

Počnite da aranžirate buket tako što ćete ukloniti listove na dnu stabljike. Ipak, nemojte ih sve ukloniti – dobro je ostaviti nekoliko listova na vrhu kako bi cela kompozicija izgledala što prirodnije. Ovo se odnosi i na ruže i na lale.

Isecite krajeve stabljike, važno je!

Metoda je možda trivijalna - ali retko ko zna kako da to uradi ispravno! Najbolje je rezati krajeve cveća pod uglom pomoću noža ili makaza. Međutim, vredi obratiti pažnju da sečivo bude što oštrije.

Umočite stabljike u ključalu vodu da duže ostanu sveže

Biljke sa drvenastim stabljikama (na primer ruže) duže će ostati sveže ako ih, pored sečenja vrhova, neko vreme potopite u vruću vodu, zahvaljujući čemu će apsorbovati više vode dok stoje u vazi.

buket ruža, ruže
foto: Shutterstock

Potapanje stabljike u kipuću vodu takođe će pomoći da se osveže ruže koje su neko vreme bile u vazi. Pre potapanja potrebno je da isečete krajeve i dodate malo šećera u vodu.

Probodite stabljiku

Ova metoda će raditi za lale ili gerbere. Nežnim probijanjem stabljike uklanjate vazdušni čep koji se formira na njenom kraju i blokira protok vode.

Brzo osveženje

Ako su lale izgubile čvrstinu, jednostavno ih umotajte u čist papir, stavite u vodu i ostavite na hladnom mestu. Brzo će povratiti svežinu.

lale
foto: Shutterstock

Kada „obese glave“, stavite ih na neko vreme ispod lampe koja je upaljena - ponovo će se osvežiti. Ruže se oporavljaju tako što se na nekoliko trenutaka potapaju u veoma hladnu vodu.

Lale vole šećer

Malo šećera dodato u vodu ne samo da će produžiti život lala, već i narcisa i perunika. Zauzvrat, ruže vole četvrtinu aspirina, a za kameliju i gardeniju se preporučuje so.

voda i šećer
foto: Shutterstock

Malo sumpora

Ovaj trik će vaše gerbere duže zadržati u dobrom stanju. Dovoljno je ubaciti drvce šibice u kraj stabljike, sumporom okrenutim nagore.

Ne previše vode

Lale i narcisi vole kada u vazi nema mnogo vode. Previše vode u vazi će učiniti da cveće brže trune.

Ne mešajte lale sa drugim cvećem

Lale definitivno ne vole društvo. Najbolje se osećaju u sopstvenom sosu, pa ih ne vredi mešati sa drugim vrstama cveća. Ukoliko u jednoj vazi napravite buket od narcisa i lala to može učiniti da brže izgube svežinu.

Kupujte cveće u pupoljcima

Na kraju, ali ne i najmanje važno - ovo jednostavno pravilo vredi zapamtiti! Iako na prvi pogled razvijeni cvetovi deluju privlačnije - oni u pupoljcima će mnogo duže ostati u vazi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs