Bašta kao iz bajke

5 BILJAKA KOJE BUJAJU U HLADOVINI: Obožavaju dvorišta u senci! (FOTO)

Nisu svi te sreće da imaju dvorište okupano suncem od jutra do večeri - ali i oni koji imaju senovito dvorište žele da gaje prelepo cveće

Bašta
14:11h Autor:
5 BILJAKA KOJE BUJAJU U HLADOVINI: Obožavaju dvorišta u senci! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Senovito dvorište i ono koje je u delimičnoj ili potpunoj hladovini ima svoje prednosti tokom leta. Međutim, biljkama je veoma teško da rastu bez sunca, ali i tu postoje izuzeci.

Donosimo vam spisak od 5 biljaka koje obožavaji i najbolje rastu u dvorištu koje je većinom dana u hladovini:

1. Alstibe - zovu ih i lepotice iz senke. Pomalo liči na paprat ali u raznim bojama. Izuzetno je dekorativna i cveta od ranog proleća do jeseni. Najčešće je možete naći u ružičastoj boji, ali ima je i u crvenoj i beloj boji. Voli vlažno tlo, i zahteva minimum pažnje.

2. Bergenije je biljka koju možete saditi direktno u zemlju. Najviše joj odgovara delimično sunce, ali dobro se snalazi i u hladovini. Ima je u bojama crvene, purpurne, bele i ljubičaste boje. Oni koji su je jednom sadili, ne mogu da zamisle leto bez nje. Osim toga, ona će u proleće pokazati svoje prve listove.

3. Kandilice - mala biljka sa sićušnim cvetićima kao zvono odličan je pratilac drugih biljaka. Izuzetno dekorativna i divna, podnosi hladovinu veoma dobro. Pčele je obožavaju, a jednom posađena u bašti ostaje i do 5 godina. Možete je sejati i iz semena, a postoji u nekoliko intezivnih boja.

4. Hojhere - ovo cveće krase široki zeleni listovi sa sićušnim cvećem. Međutim, danas se može naći nekoliko vrsta hojhere u raznim bojama lišća koja su veoma dekorativna.

5. Liriopa - je izuzetno dobra biljka i lagana za održavanje. Ima žbun uskih listova i izuzetno sitnih cvetića. Može biti u beloj ili plavoj boji, ali ukrštene vrste imaju i druge boje. Podnosi i sušu i vlažno vreme, hladnoću i vrućinu. Jedino šta obožava je hladovina i tu se širi veoma brzo i lako.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs