Tako prosto

Cena mu je dvostruko skočila: Evo kako da gajite đumbir kod kuće - ništa lakše!

Par nedelja nakon sadnje, iz zemlje će početi da niču izdanci

Bašta
Autor:
Cena mu je dvostruko skočila: Evo kako da gajite đumbir kod kuće - ništa lakše!
Foto: Shutterstock

Đumbir je izvrsna biljka sa mnogo upotreba u kulinarstvu i brojnim koristima po zdravlje. Otkrivamo kako ovu lekovitu biljku veoma jednostavno možete gajiti u saksiji u vašem domu.

Odabir đumbira

Jedini materijal koji će vam biti potreban je saksija sa zemljom i koren (tehnički, to je rizom) đumbira koji po svom obliku podseća na ljudsku šaku, kupljen u prodavnici. Najbolje je izabrati svež i čvrst koren veličine desetak centimetara sa što više "prstiju". Ako je moguće, pronađite koren čiji su vrhovi "prstiju" zelenkasti.

Kako biste dobili više novih biljaka, potrebno je odseći ili polomiti "prste". Vodite računa da ti komadi budu bar tri centimetra dugački, a poželjno je da imaju bar jedan zelenkasti pupoljak na vrhu. Kako koren ne bi istrulio, pre sadnje ga ostavite dan ili dva na toplom, suvom mestu kako bi se osušili rezovi.

Tikvice najbolje uspevaju kada se posade u kante ili saksije: Evo kako da ih gajite na balkonu!

foto: Shutterstock

Sadnja

Odaberite saksiju ili posudu koja je bar dva puta šira od komada đumbira. Napunite je rastresitom zemljom za cveće i stavite u saksiju jedan "prst" đumbira sa izdankom nagore. Ne zakopavajte ga dublje od dva centimetra. U saksiju možete staviti više komada, vodeći računa da ima dovoljno mesta.

Savetuje se da đumbir u bašti sadite u proleće, a kao kućnu biljku možete i u ranu jesen, a kada dođe proleće da ga prebacite u baštu. Kada prebacujete biljku iz saksije u baštu, neophodno je izabrati mesto sa rastresitom zemljom, u prošaranom hladu i redovno zalivajte. Uglavnom ne treba brinuti oko štetočina i nekih problema koji mogu napasti biljku.

Zalivanje i nega

Đumbir zalivajte redovno, čim se zemlja prosuši, kako bi bila konstantno vlažna, ali nikako natopljena vodom da đumbir ne bi istrulio. Ne traži dosta svetla, ali traži toplotu. Optimalna temperatura za gajenje đumbira je oko 25 stepeni, a nikako ga nemojte držati na temperaturi ispod deset stepeni.

Vađenje iz zemlje

Par nedelja nakon sadnje, iz zemlje će početi da niču izdanci. Zeleni izdanak đumbira može narasti od 60 do 120 centimetara. Ostavite da izdanak raste od bar četiri, pet meseci i u tom periodu možete samo delimično iskopavati đumbir. Da bi potpuno sazreo, potrebno je osam do deset meseci i tada ga možete celog izvaditi iz zemlje.

Simbol je moći i raskoša, a legenda je veže za nesrećnu ljubav: Ovaj cvet donosi sreću u ljubavi, spokoj i blagostanje!

foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs