Priručnik za baštovane

Priče iz bašte: Šta se radi i sadi u martu?

Iako još nije završena zima, u martu se ipak mogu uraditi veliki broj poslova koji će pripremiti baštu i biljke za proleće
Bašta 13.03.2014. - 20:02h Autor: zivotnaselu.blogspot.com
Foto: Shutterstok

Vreme je da u martu izađete u dvorište i počnete sa prvim radovima. Svi smo u nedoumici šta je to što bismo mogli sada da radimo. Evo nekoliko predloga odakle da počnete:

 

Priprema zemljišta

 

Priprema zemljišta za sadnju, se može izvesti ašovom ili motikom u zavisnosti od tipa zemljišta i njegove zbijenosti, a ako je površina veća mašinski.

 

Dobro struktuirano zemljište: Preko njega treba rasporedi tanak sloj pregorelog stajnjaka, pa onda prekopati ili ga nakon okopavanja obogatiti mineralnim đubrivom.

 

Peskovito i rastresito zemljište: Najbolje bi bilo da se preko njega rasporedi sloj humusa, treseta ili pregorelog stajnjaka, pa onda da se prekopa, jer će se na taj način popraviti i fizička struktura i obogatiti mineralnim sastojcima.

 

Zbijeno i glinovito zemljište

: Onda pored organskog đubriva treba dodati i određenu količinu peska.

 

Zemljište sa krupnijim komadima kamena: Ovakvo zemljište se često sreće u planinskim predelima, treba ga takođe obogatiti po mogućstvu organskim đubrivom - pregorelim stajnjakom ili tresetom, suviše velike komade kamena izvaditi i dodati još humusa, ako je dubina zemljišta mala u odnosu na zahteve biljaka.

 

Za baštovane početnike imamo savet kako i šta prvo da posade u svoja dvorišta, tekst pročitajte OVDE.

 

Povrtnjak

 

U martu se seju:

 

- U prvoj dekadi : spanać, blitva, luk, šargarepa, grašak, celer, salata i čičoka.

 

- U drugoj dekadi: rotkvice, celer, peršun, paštrnjak i mirođija.

 

- U trećoj dekadi: kelj, kupus, keleraba.

 

Priprema rasada:

 

Ovo je idealan period za zasnivanje rasada sezonskog povrća (brokoli, prokelj, kupus, karfiol, paradajz, krastavci, paprika,  patlidžan, dinja, lubenica), čije se seme može pronaći u poljoprivrednim apotekama.

 

Za rasad je potrebno pripremiti sandučiće (ili stare gajbice) sa mešavinom zemlje i peska, rasporediti seme i blago ga sabiti u zemlju, zaliti i ostaviti na osunčanom i toplom mestu do isklijavanja. Ovako pripremljeni sandučići se mogu ostaviti u plasteniku ili stakleniku koji se greje već početkom meseca, a ukoliko nema grejanja u drugoj polovini meseca. Sandučići se, alternativno, mogu pokriti i nekim staklenim ili plastičnim zvonom, ili čak providnom folijom ili celofanom, kako bi se obezbedila što veća vlažnost i toplota, radi boljeg klijanja. U ovom slučaju potrebno je i često provetravanje, jer ovakvi uslovi pogoduju i patogenim organizmima.

 

Kako da divlje cveće prenesete u svoje dvorište pročitajte OVDE.

 

Ostali radovi

 

U martu se mogu posaditi i određene vrste ukrasnog bilja, a to je idealan mesec za prolećnu sadnju ruža. Tokom meseca poželjno prorediti, razdeliti lekovito, začinsko bilje i perene i presaditi ga ukoliko je potrebno.

 

Mart je idealno vreme za orezivanje. Orezuju se voćke, žbunovi koji cvetaju tokom leta, suve grane hortenzija, ruže, kao i nadzemni delovi perena, koji su izumrli tokom zime. Žive ograde u ovom periodu mogu se strukturno korigovati. Ako je previše gust sklop grana u središnjem delu žive ograde, može se prorediti. Pažljivo ukloniti grane koje su višak, a koje su orijentisane ka unutrašnjosti, kao i suve i oštećene grane.

 

Nije kasno ni za sadnju voćaka i žbunja ukoliko tlo nije smrznuto ili previše vlažno. Oko stabala starih voćaka moće se postaviti kompost ili stajnjak. Na ovaj način se održava plodnost zemlje, suzbijaju korovi  i omogućava duže zadržavanje vlage.

 

Sada je dobro vreme da otpočnete sa pravljenjem komposta. Kompostiranje je savršen način za recikliranje svog biljnog otpada, kao i određenog smeća iz kuće. Za uzvrat dobijate idalno đubrivo.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...