Pravilna nega

4 načina da naterate orhideje da cvetaju: Saveti iskusnih baštovana!

Velika je šteta i razočaranje kada rascvetala orhideja počne da gubi cvetove, a onda još i narednih šest meseci gledate u njene gole listove. Evo kako da učinite da ova kapriciozna biljka počne da cveta

Bašta
12:36h Autor:
4 načina da naterate orhideje da cvetaju: Saveti iskusnih baštovana!
Foto: Profimedia

Postoji nekoliko metoda koje će uspešno "naterati" vašu orhideju da se rascveta:

1. Veštački mrak. Orhideju sa suvim zemljištem stavite 5 do 6 dana u tamnu prostoriju, na primer u ostavu. Zatim je vratite nazad na njeno uobičajno mesto, zalijte je i videćete da će nakon 3 nedelje pustiti grančicu sa pupoljcima.

2. Sušni period. Ne zalivajte orhideju sve dok donji listovi ne izgube elastičnost. Ovde je bitno da ne preterate u uskraćivanju vode vašoj orhideji. Zatim je ponovo potopite u vodu na 15 minuta, ali u to vodu dodajte i veštačko đubrivo za orhideje. Ova metoda se koristi samo kada imate zdravu biljku sa jakim korenom i listom.

3. Negujte je pravilno. Noćna temperatura u sobi gde boravi orhideja, mora imati temperaturu oko 4 stepena Celzijusa. Tokom dana + 20 stepeni Celzijusa. Obezbedite ovakve uslove orhideji i ona će cvetati tokom cele godine.

4. Ne zaboravite na svetolost. Osim temperature, orhideji je potrebno dobro osvetljeno mesto, ali bez direktne sunčeve svetlosti. Idealno je da ova biljka boravi na istočnom prozoru.

Ne zbaoravite da orhideja voli tuširanje i čiste listove, stoga redovno brišite prašinu sa ove biljke.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs