nAJLEPŠI UKRAS

Ovako se pravilno zaliva i neguje orhideja: Sprečite propadanje ovog divnog cveta!

Produžite životni vek vašoj orhideji

Bašta 25.11.2019. - 15:03h Autor: Stil/ ženskimagazin
Foto: Shutterstock

Često se dešava da ljudima odmah nakon par dana od kupovine orhideje, njeni listovi počnu da se suše i opadaju. Ne očajavajte jer možete na vreme sprečiti njeno trulenje i produžiti njen "životni vek". Potrebno je da uvrstite nekoliko rutina u njeno održavanje i sigurno će vam ova prelepa biljka trajati duže.

 

1. Terakota saksije

 

Cvećari se kunu u terakota saksije koje su najbolje za sve biljke zbog svoje mogućnosti propuštanja vazduha. Pošto su u većini slučajeva namenjene za dekoraciju, orhideje se često stavljaju u razne ukrasne saksije koje ne pružaju dovoljan protok vazduha i samim tim ubrzavaju njeno propadanje. Kupite saksiju od terakote i u nju stavite orihideju koju ste prethodno stavili u keramičku vazu. Pazite na prostor između vaze i saksije koje mora da postoji radi protoka vazduha. Izbegavajte presađivanje jer orhideje ne podnose dobro taj šok.

 

2. Jutarnja svetlost

 

Savršeni koktel svetlosti je dovoljan da jedna orhideja bude srećna, a to ćete joj priuštiti ako je stavite blizu prozora do kojeg dopire dosta jutarnje sunčeve svetlosti. Čak i ako je to mesto kupatilo – bolje je da je držite tu jer će joj tu pogodovati. Svetlo ne sme da bude direktno – cvet stavite ili iza zavese ili malo iza prozora.

3. Zalivanje

 

Broj jedan negativac kada su u pitanju orhideje jeste preterano zalivanje. Prvo napunite flašu sa vodom koja je sobne temperature, a zatim sledeće korake:

 

- Držite saksiju iznad sudopere ili lavaboa;

 

- Jednako sipajte vodu preko površine zemlje, izbegavajući listove koji su skloni sušenju kada se pokvase. Sipajte je sve dok ne primetite da voda počinje da izbija iz zemlje u kojoj je orhideja.

 

- Sačekajte da voda potpuno iscuri iz rupa na dnu saksije;

 

- Kada budete uvereni da je sva voda iz zemlje izašla, ponovite postupak.

 

- Vratite cvet u terakota saksiju.

 

Ovaj postupak bi trebalo da se ponavlja na svakih sedam do deset dana. Proveravajte da li je zemlja suva, tako što ćete ubaciti prst u nju – ako nije, vreme je za duplo “zalivanje”.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...