Vera

Na Krstovdan se obavezno prekrstite, opustite i postite: Evo zašto!

Postoje mnogi običaji koji se poštuju za Krstovdan, ali ono što je obavezno je da se pomolite Bogu i da dan provedete u postu

Lifestyle
Autor:
Na Krstovdan se obavezno prekrstite, opustite i postite: Evo zašto!
Foto: Shutterstock

Bliži nam se veliki hrišćanski praznik Krstovdan kojeg obeležavamo 18. januara. Zimski Krstovdan spada u nepokretne praznike i slavi se dan pre Bogojavljenja.

Srbi ovaj veliki praznik slave i poštuju kao drugu slavu. Taj dan će vernici da odu u crkvu, zapale sveću, prekrste se i očitaju "Oče naš". Post je obavezan i rigorozan. Ko može, taj dan posti samo na hlebu i vodi!

U pravoslavnim hramovima na Krstovdan se osvećuje voda, ali i na Bogojavljenje. Krstovdanska sveta voda pije se sa poštovanjem i sa molitvom. Daje se deci sa verom da leči i štiti.

Majke će na ovaj dan, sa molitvom u srcu, deci da naprave znak krsta na čelu od osvećenog ulja, a krstovdansku vodu će čuvati i decu umivati tokom cele godine - po potrebi.

Nikola Tesla otkrio tajni smisao molitve Oče naš: Sva ljudska energija sadržana u njoj!

Od Božića do Bogojavljenja se umesto, "Dobar dan", komšije pozdravljaju sa "Hristos se rodi!", a na Bogojavljenje sa "Bog se javi!"

Za ljude rođene na ovaj dan veruje se da na svojim nejakim plećima nose senku Časnog krsta i da su zato pred Bogom posebno odgovorni za svoje postupke.

Krstovdan je da kad morate da se opustite i pripremite zaBogojavljenje. Vreme je da prestanete da obraćate pažnju na trivijalne misli i govorkanja.Otac Tadej je to lepo rekao:

"Treba da se opustiš. Ne uzimaj previše na sebe brige ovog sveta, već čuvaj svoj mir i živi sa Bogom. Neka ide kako ide."

(Stil.kurir.rs)

Moć časnog krsta: Evo šta se dešava sa našim telom kada se prekrstimo! Gledajte pažljivo, čuda se dešavaju!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs