Svi zvaničnici su je poštovali

Orijent Ekspres kasnio je samo jednom, i to iz Beograda: Zašto bez ove žene niko od putnika nije hteo da krene!

Žena sa najviše ordena u istoriji ratovanja, heroina Balkanskih i Prvog svetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske Knjaz Mihailo, ranjavana u borbama devet puta

Lifestyle
Autor:
Orijent Ekspres kasnio je samo jednom, i to iz Beograda: Zašto bez ove žene niko od putnika nije hteo da krene!
Foto: Profimedia

U Francuskoj je 1928. godine obeležavana deseta godišnjica savezničke pobede u Prvom svetskom ratu. Za tu priliku poslat je voz za Beograd – čuveni Orijent Ekspres, kako bi prevezao srpske zvaničnike pozvane da učestvuju u proslavi.

Ukrcavali su se generali, političari, bivši vojnici… Francuski ambasador, koji je prisustvovao ispraćaju, slučajno je na peronu video Milunku Savić. Stajala je pored voza i ispraćala pogledom svoje ratne drugove. Začuđen, upitao je zašto i ona ne ide na ovo putovanje.

"Ja za to nemam novca", skromno je odgovorila Milunka.

Njegova ekselencija kao i okupljeni građani to nisu mogli da dozvole! Ispred njih je stajala velika Milunka Savić, žena sa najviše ordena u istoriji ratovanja, heroina Balkanskih i Prvog svetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske Knjaz Mihailo, ranjavana u borbama devet puta. Ti isti Francuzi su je zbog neizmerne hrabrosti prozvali "srpska Jovanka Orleanka" i dodelili čak dva ordena Legije časti!

Muž je ostavio, radila kao čistačica: Životna priča samohrane majke Milunke Savić!

foto: Wikipedia

Nije bilo prostora za oklevanje! Prisutni su brzo prikupili novac. Ambasada Francuske je obezbedila potrebnu dokumentaciju. Orijent ekspres je stajao mirno. Svi putnici, glavešine i generali su sedeli u vozu i čekali. Niko se nije bunio. Znali su da bez Milunke putovanje nije pravo. Da bez nje i ne mogu da krenu.

Mnogo vozova je od tada prtutnjalo Beogradom… Orijent ekspres juri svetom… Jednom je čekao, samo jednom i to srpsku heroinu, Milunku Savić!

(Izvor: Čuvari ćirilice)

Reči Nadežde Petrović svaka Srpkinja treba da pročita: Priberimo se već jednom!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs