Limunada je najbolji izbor za vruće letnje dane, a možete je poboljšati tako što ćete joj dodati probiotike. Zbog fermentacije koja se dogodi u ovoj kombinaciji, ova limunada će sadržati gomilu zdravih bakterija, esencijalnih za normalnu funkciju probave.
Vodeni kefir i kombuha samo su neki od odličnih produkta fermentacije, što ih čini punim probioticima i enzimima.
Budući da zahtevaju nabavljanje određene bakterijske kulture i dosta vremena da se naprave, uz pomoć sirutke (koja je dostupna u gotovo svakoj prodavnici) i osvežavajuće limunade, možete dobiti jednako jako i zdravo probiotsko osvežavajuće piće.
Ova limunada, sa portala Wellness Mama, se vrlo lako pravi i spremna je za samo nekoliko dana, a nisu vam potrebni zahtevni sastojci, poput gljiva i sličnih kultura.
Stvari koje svi radimo ujutru: Zbog njih smo sve deblji i deblji!
Sastojci:
150 g šećera (nerafinisanog, smeđeg), 2,5 do 3 l filtrirane vode, 10 isceđenih limuna ili limeta, 250 ml sirutke
Priprema:
U posudi, flaši ili tegli od najmanje 3 i po litre pomešajte šećer i malo vruće vode tek toliko da se šećer ima u čemu da se otopi. Dodajte sok od limuna ili limete i napunite do 3/4 s vodom.
Osigurajte joj mesto na sobnoj temperaturi pa dodajte sirutku. Dobro pokrijte i ostavite da stoji dva do tri dana. Nakon toga prebacite u frižider i pijte 1,5 - 2 decilitra dnevno.
Aroma pića intenziviraće kroz dane. Ako postane prekisela jer se šećer razgradio, dodajte malo stevije za bolji ukus.