Presudilo mu odugovlačenje

Ako se to desi, sam ću sebi presuditi: Titov lični lekar otkriva poslednje trenutke maršalovog života!

Kada je trebalo da krene na operaciju, najbliži saradnici sakrili su njegov pištolj, jer su svi osim maršala znali kakav će ishod imati taj medicinski zahvat

Lifestyle 23.04.2018. - 09:35h Autor: Index / RTS
Foto: Profimedia

Lični doktor Josipa Broza Tita napisao je knjigu "Tito između života i smrti", a u njoj, između ostalog, tvrdi da su poslednje Maršalove reči: "Šta sve to znači?"

 

Doktor od poverenja, Milomir Stanković ispunio je naredbu i ostavio svoju ženu u Beogradu i nije je video šest meseci, jer bio je na poverljivom zadatku. Pored Tita bio je u njegovim poslednjim danima, a sve ovo vreme bilo mu je potrebno da o tome otvoreno progovori.

 

U ekskluzivnom intervjuu za RTS Stanković navodi kako je on prvi dao Titu dijagnozu koja ga je koštala života, a otkrio je i detalje oko amputacije Maršalove noge za koju kaže da je došla prekasno.

 

Stanković ističe i da je sve oko Titovog lečenja bilo u tajnosti i da nije mogao da prihvati njegovu dijagnozu.

 

"Radilo se o okluzivnoj angiopatiji koja nije bila posledica dijabetesa. To je bilo na bedrenoj arteriji i bila mu je ugrožena noga. Ja sam bio odgovoran i nešto sam morao da učinim, pa sam pokušao da ga nagovorim da ga pregleda lekarski konzilijum", prisetio se Stanković.

 

Tito je navodno odbijao da prihvati dijagnozu, ali nakon nekog vremena osetio je strašan bol u nozi. Nakon nagovaranja dopustio je da ga pregledaju dva stručnjaka, jedan s istoka, drugi sa zapada.

 

Tražili od Tita da ugasi tompus usred Bele kuće: Ovakav odgovor je mogao da smisli samo on! (VIDEO)

foto: Profimedia

Oni su, kako govori Stanković, zaključili da je maršal u dobrom stanju, ali da mu je noga ugrožena. Kako on nije pristajao ni na šta drugo osim lekova, sugerisali su da se pokuša jednom premosnicom, ali da ga treba upozoriti da će, ako to ne uspe, uslediti amputacija.

 

"Rekao nam je: Ako moja noga ode, ja ću sam sebi presuditi. Kad je morao da ode u bolnicu, sakrili smo mu pištolj koji je tajno čuvao", govori Stanković i dodaje da niko nije smeo da kaže maršalu da je amputacija neizbežna.

 

"Terapiju koja ne deluje produžavali su unedogled. I sve je bilo tako dok se noga nije osušila, kad se osušila, ona je otrovala organizam."

 

Nakon amputacije bio je zadovoljan jer je bila uspešna, ali odugovlačenje zahvata uzelo je svoj danak.

 

"Pokušavali su ga spasu na sve moguće načine, infuzijama, transfuzijama", kaže Stanković.

 

Doktor Stanković kaže da ne zna da li se njegove poslednje reči odnose na neke odluke koje je donosio ili na lekare koji su obećavali da će terapija uspeti. Ali, već sredinom februara 1980. više nije mogao da govori, a do kraja života bio je na respiratoru i u veštačkoj komi. Preminuo je 4. maja.

 

Ovim rečima je Tito zaprosio Jovanku: Kako je nepismena Ličanka postala najotmenija prva dama!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...