Smanjite štetu

5 stvari koje ne smete držati u novčaniku: Ne prizivajte đavola!

U mnogim novčanicima mogu da se nađu predmeti kojima onde nije mesto. Ako želite da u slučaju gubitka novčanika smanjite štetu, evo šta treba da uradite
Lifestyle
23:12h Autor:
5 stvari koje ne smete držati u novčaniku: Ne prizivajte đavola!
Foto: Profimedia

Šta sve držite u svom novčaniku i kada ste ga zadnji put očistili? U mnogim novčanicima mogu da se nađu predmeti kojima onde nije mesto. Ako želite da u slučaju gubitka novčanika smanjite štetu, izvadite iz njega sledećih 5 stvari.

U novčaniku nikada nemojte držati...

1. zapisane pinove i lozinke

Možda nije jednostavno zapamtiti sve lozinke i pinove kojima se koristimo, ali nikako ne biste smeli da ih držite zapisane u novčaniku. Držanje pinova zajedno s debitnim i kreditnim karticama u novčaniku je recept za katastrofu. Pokušajte da zapamtite lozinke i pinove, a zapisane ih držite samo ako je to nužno i podalje od kartica, na nekom sigurno, mestu, na primer kodirane u mobilnom telefonu.

Staro verovanje protiv siromaštva: Tajna veza između novčanika i bogatstva!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

2. kartice koje retko koristite

U novčaniku nosite samo one kartice koje koristite redovno i držite ih u nekoj sigurnoj pregradi. Mnogi ljudi u novčanicima drže kartice koje nikada ne koriste, a ako izgubite i jednu od njih, šteta može da bude ogromna. Osim toga, u slučaju da izgubite novčanik zadaćete sebi više posla s otkazivanjem kartica ako u njemu nosite i one koje gotovo nikada ne vadite. Takođe, na nekom sigurnom mestu (ne u novčaniku) neka uz vas uvek budu brojevi koje morate da nazovete u slučaju gubitka kartica kako biste što pre mogli da ih poništite.

3. rezervni ključ

Izgubljeni novčanik u kojem su dokumenti s vašom kućnom adresom i rezervni ključ od vašeg doma je poziv lopovima i provalnicima. Ako izgubite novčanik u kojem ste imali rezervni ključ, kao meru sigurnosti trebalo bi da promenite bravu na ulaznim vratima što nije jeftina investicija. Umesto da ga stavite u novčanik, rezervni ključ dajte rođaku ili prijatelju u kojeg imate poverenja.

Trik da nikada ne izgubite novčanik: Jedina stvar koju treba da držite u njemu! (VIDEO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

4. račune

Iako se na računima nalazi samo poslednjih pet cifara broja vaše debitne ili kreditne kartice, veštom kradljivcu ličnih podataka to može da bude dovoljno da "iskopa" ceo broj. Zato će biti najbolje da uvek izvadite račune iz novčanika i ostavite ih na neko sigurno mesto. Na taj način novčanik ćete i držati urednim jer neće biti zatrpan kojekakvim potvrdama o plaćanju.

5. izvod iz matične knjige rođenih

S obzirom da je reč o prvom dokumentu kojeg dobijemo kada se rodimo i da je bitan za izdavanje svih ostalih ličnih dokumenata, izvod je izuzetno važno čuvati od gubitka. Zato njemu nikako nije mesto u novčaniku, već ga uvek držite na sigurnom mestu.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs