Običaji

Srbi su nekada ovo poklanjali domaćinu za slavu: Prelepo!

Suština je u skromnosti, da se darodavac ne baca u trošak
Lifestyle
14:10h Autor: ,
Srbi su nekada ovo poklanjali domaćinu za slavu: Prelepo!
Foto: Kurir/ Zorana Jevtić

Šta pokloniti nekome kod koga idete na slavu? Ako mislite da ovo i nije dilema i da se "zna" šta se nosi na dar za krsnu slavu, zapravo ste u manjini.

Pokloni iz godine u godinu postaju sve luksuzniji, ali i bizarniji. Tako se događaju situacije da žene iz slavljeničke kuće dobijaju veš, kozmetiku, escajg, domaćini čarape, košulje i patike, a i na decu se ne zaboravlja pa su tu luksuzne igračke i slične stvari.

Sve ovo svetlosnim godinama je daleko od onoga što slava treba da predstavlja.

Slaviti slavu znači održavati vezu sa precima i poreklom. Na dan slave u dom dolaze članovi porodice i prijatelji da sa domaćinom, u ljubavi i veselju, proslave sveca zaštitnika tog doma.

A šta su ljudi koji su nekada išli u goste za slavu nosili domaćinima?

Što se poklona tiče, u davna i skromnija vremena, na poklon se nosilo ono što su gosti ručno izradili - kolači, testo, hleb, ali prikladno je bilo i vino, rakija, jabuke, brašno... Ukratko, nešto što oni koji idu u goste već imaju i što ih neće mnogo koštati.

Šta sa slavskom svećom posle slave: Običaji koje valja ispoštovati!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kao prigodan poklon mogao je da prođe i neki ručni rad - vezeni stolnjak, milje ili goblen, naročito ako dar dolazi od devojke stasale za udaju koja želi da se "pokaže".

U staroj Hercegovini običaj je bio da gost na slavu donese jabuku. Kada ispije prvu čašicu rakije ili soka, kako bi nazdravio za slavu, na praznu čašu stavlja jabuku. Domaćin uzima jabuku i govori "Hvala ruci i jabuci!" a zatim jabuku ostavlja u činiju.

Prema ovim običajima, i danas bi mnogo prikladnije bilo domaćinu na poklon doneti bocu pića ili šećer, kafu, ratluk i slične stvari. Suština je u skromnosti, i u tome da se darodavac ne baca u troškove, jer to nije ni potrebno. Slava je uvek praznik koji okuplja porodicu i prijatelje koji oko trpeze razmenjuju šale, priče i anegdote... sve u dobrom raspoloženju i nezaobilaznu čašicu (ili dve).

Zato, kada ovih dana budete pripremali svoju slavu, ili išli kod nekoga u goste, ne zaboravite da ponesete pre svega dobro raspoloženje. Ono je nekada važnije od skupih poklona!

Savršena slavska trpeza: Ovih 5 stvari moraju da se nađu na stolu! (FOTO, RECEPTI)

Foto: Kurir / Aleksandar Jovanović
Foto: Kurir / Aleksandar Jovanović

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs