Obratite pažnju

Pravilo svih pravila: Kako da više nikada ne ispadnete loši u očima drugih!

Nemojte prekrštati ruke, budite otvorenog uma i stava, i neka vaše telo to prati
Lifestyle
10:08h Autor:
Pravilo svih pravila: Kako da više nikada ne ispadnete loši u očima drugih!
Foto: Profimedia

Da li ste odgovarajući kandidat? Da li biste bili nečija idealna devojka ili dečko? Da li ste zanimljivi za druženje? Sve se to može “iščitati” za prvih nekoliko sekundi upoznavanja. Moguće je popraviti loš prvi utisak, ali to uopšte nije lako. Lakše je pokazati svoje najbolje lice prilikom upoznavanja.

Sajt Business Insider proučavao je knjigu “How to Make People Like You in 90 Seconds or Less” i preneo neke od važnijih strategija za uspostavljanje odnosa punog poverenja, čim se sretnete sa nekim. Ne dajte da vas naslov zavara (90 sekundi) jer se suštinska razmena informacija (na nesvesnom nivou) odvija u prvih nekoliko sekundi!

Korak 1: Budite otvoreni.

Nemojte prekrštati ruke, budite otvorenog uma i stava, i neka vaše telo to prati. Stručnjaci kažu da čak i jakna treba da bude otkopčana, ako je nosite. Kada se pozdravljate sa osobom sa kojom se prvi put srećete, zamislite umesto nje dragu osobu koju dugo niste videli. Videćete kako se i vaša mimika menja.

Zašto nikada nikome ne treba otkrivati svoje planove i želje: Razlog je prost!

Korak 2: Gledanje u oči – pravilo svih pravila.

Zašto je ovo pravilo toliko često? Zato što uprkos insistiranju na tome, mnogi ljudi zbog sramežljivosti ili iz drugih razloga, ne gledaju druge u oči. A to je toliko bitno, da bi trebalo na tome svakodnevno da radimo, pa i da vežbamo. Možda mogu da pomognu vežbe koje izvode glumci – koji god zadatak da rade, rade uglavnom pred ogledalom. Tako ne samo da postaju svesniji sebe i svojih pokreta, već mogu lakše da se suočavaju sa drugima. I još jedan savet – skorija studija pokazala je da najpoželjniji kontakt oči u oči traje oko 3 sekunde. Nijedno istraživanje nije pohvalilo gledanje u oči koje traje duže od 9 sekundi.

Korak 3: Smešite se.

U originalu, ovo pravilo glasi “Zračite”. Ali, kako možete da zračite ako se ne smešite? Dakle, smešite se, i poslaćete poruku da ste iskreni. Imajte na umu: Ako primenjujete ovu strategiju na intervjuu za posao, neka vaš osmeh “ispari” nakon pozdravljanja. U jednom istraživanju, u kojem su studenti igrali uloge na intervjuu za posao, zaključili su da su oni kandidati na pozicijama za novinskog reportera, menadžera i asistenta za istraživanja, imali manje šanse da dobiju hipotetički posao kada su se smešili – u sred intervjua.

Velike reči čuvenog psihijatra: Njegovi saveti leče dušu, a jedan je posebno važan! (FOTO)

Korak 4: Pozdrav koji se pamti.

Nakon pozdrava, uvek se rukujte, jer to stvara pozitivan utisak. Kada vam osoba sa kojom se upoznajete kaže svoje ime, probajte da ponovite njeno/njegovo ime nekoliko puta. Na primer, “Jelena. Drago mi je, Jelena!”Šta treba da radite ako se srećete sa više osoba, i nemoguće je da se rukujete sa svima? Stručnjaci kažu da se onda najsrdačnije pozdravite, bez rukovanja, i obratite se svakom od njih.

Korak 5: Malo se nagnite.

Da, da, dobro ste pročitali. Govor tela treba da prati ono što želite da postignete. Naklonost i interesovanje prema drugome, treba da prati i vaše telo, koje će biti malo nagnuto i okrenuto ka osobi sa toj osobi.

Vladika Nikolaj Velimirović o Noći veštica: Molimo Gospoda da ostanemo drugačiji!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs