Svaki vernik treba da zna

Simbol potpune privrženosti veri: Evo šta znači reč Amin!

Po nekima hebrejska reč "AMEN" čine početne reči A(L) (ILI El), ME(leh) i N(eman), što znači "Bog, kralj dostojan poverenja"
Lifestyle
14:12h Autor:
Foto: Kurir / Nemanja Pančić

Ovaj termin poreklom iz hebrejskog, nastao je od korena u značenju čvrstina, odlučnost.

U Starom zavetu reč AMIN simbolizuje istinu, koja se "ublagosilja na zemlji, blagosiljaće se Bogom istinijem". (Knjiga proroka Isaije, 65:16) Isto tako Isus se u Otkrivenju sv. Jovana naziva Amin.

Pošto je u kultu drevnih Jevreja reč AMIN veoma mnogo upotrebljavana u značenju želje, ali mnogo više kao potvrda reč čije je smisao: "To je tačno zaista!"

Bog uvek ima plan za vas: Kad vam stvari ne idu na ruku, ovoga treba da se setite!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Amin je postao simbol potpune privrženosti veri, poprimirivši u religijama Knjige smisao zaveta: "Neka tako bude".Isto značenje reč amin ima i u islamu, gde se izgovara posle prve sureiz Kurana, ali i na kraju molitve.

Po nekima hebrejska reč "AMEN" čine početne reči A(L) (ILI El), ME(leh) i N(eman), što znači "Bog, kralj dostojan poverenja".

U kabali je to magična reč, čija je numerička vrednost 99. Posto reč amin ima isti koren kao emuma ("vera"), onaj koji je izgovara istovremeno potvrđuje svoju veru u judaizmu i monoteizmu.

Nikola Tesla otkrio svom prijatelju: Ova tajna je skrivena u molitvi Oče naš!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...