Svetac

Od Svetog Ilije sunce sve milije: Svaka majka će danas uraditi ovo!

Nepokolebljivi svetac se kod Srba posebno poštuje, te se narod trudi da tog dana ne radi nepotreban posao
Lifestyle
15:02h Autor: ,
Od Svetog Ilije sunce sve milije: Svaka majka će danas uraditi ovo!
Foto: Thinkstock

Za Svetog Iliju Gromovnika se kaže da je nepokolebljivi svetac jer svojim gromovima prži i pali svakog grešnika bez mogućnosti iskupljenja greha.

Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju, da se ne bi navukao gnev svetitelja.

Stara narodna poslovica kaže: "Od Svetog Ilije sunce sve milije", što znači da se od današnjeg dana vreme menja i da je od leta ostalo veoma malo.

Nje se plaše i vernici i nevernici: Ako ti se šta tog dana desi, ne možeš se izbaviti!

Prema predanju običaji nalažu da danas uzmete med i kako biste bili zdravi, a majke obavezno da deci namažu obraze medom kako bi cele godine deca bila čila i vesela.

Veruje se da Sveti Ilija nije umro već da se živ, plamenim kočijama, vazneo na nebo, pa se ta scena slika na prazničkim ilindanskim ikonama. Poznata je i scena sa svetim Ilijom u pećini, u koju se sklonio od oholog cara Ahava, a gavran mu donosi hranu. Prema predanju, Ilija Tesvićanin rođen je u Tesvitu u Izrailju u 9. veku pre Hrista (816. godine). Bio je žrtva progona cara Ahava koji je pod uticajem svoje žene Jezavelje napustio Mojsijevu veru i "slavio tuđe bogove".

Njemu je data moć da uništi zlo udarom groma: Pravi vernici se istinski boje nepokolebljivog sveca!

Foto: Profimedia/ Printscreen/ youtube/ ПРАВОСЛАВЉЕ - Јована
Foto: Profimedia/ Printscreen/ youtube/ ПРАВОСЛАВЉЕ - Јована

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs