Nauka pokazala

Želite da vaša deca imaju velike plate? Ovo je jedina stvar koju treba da uradite!

Deca koja imaju pristup knjigama kod kuće stvaraju veliki potencijal za visoku zaradu u budućnosti, pokazala je studija. Ipak, istraživanja su pokazala još neverovatniju stvar
Lifestyle 16.06.2016. - 15:25h Autor: bizlife.rs
Foto: Shutterstock

Želite da vaša deca jednoga dana budu donosioci odluka i da imaju velike plate, šta ćete uraditi? Uplatićete časove klavira, kurs programiranja ili časove Mandarinskog?

 

Zapravo ne treba da radite išta od toga. Najnovija istraživanja pokazala su da je tajna za budući uspeh mnogo jednostavnija i priuštivija nego što se misli. Jednostavno – okružite ih knjigama. Ali pravim knjigama, ne elektroskim. Deca koja imaju pristup knjigama kod kuće stvaraju veliki potencijal za visoku zaradu u budućnosti, pokazala je studija, a preneo Inc.

 

Druga studija je sprovedena nad 5.820 Evropljana sa ciljem da se ustanovi da li je dodatna godina škololovanja imala doprinos u ostvarenju veće zarade. Rezultati su bili pozitivni i svi muškarci sa godinom više provedenom uz knjige su ostvarili za devet procenata veću platu.

 

Pravila Marije Montesori: 19 zapovesti koje će vam pomoći da postanete bolji roditelj!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ipak, istraživanja su pokazala još neverovatniju stvar. Oni koji su produžili obrazovanje i imali barem deset knjiga, koje nisu deo obaveznog školskog programa, oko sebe udvostručili su svoju platu. Ispostavilo se da je deset magičan broj za knjige. Uspeh dece nije zavisio od materijalnog statusa porodice u kojoj su odrasli.

 

Ono što je bitno jeste da se studija ne shvata olako. Neće svakom detetu koje ima ličnu biblioteku od deset knjiga, biti visoka plata kada poraste. Postoje i drugi faktori van istraživanja koje treba da uzmete u obzir. Prvenstveno, moguće je da su porodice dece koja su imala knjige i dodatno ulagala u edukaciju dece s obzirom na to da su im kupovali dodatne knjige. Takođe, moguće je da roditelji kupuju knjige iz ljubavi prema istim te i da češće čitaju deci. Ili, možda je reč o bogatijim porodicama jer mogu da omoguće biblioteke u kući za svoju decu.

 

Rezultati istraživanja treba da vas motivišu da svoju decu usmerite ka knjigama i da im ih što češće kupujete. A vaša deca će svakako imati korist od njih, na ovaj ili onaj način. Nije potrebna studija istraživanja da vas podseti koliko je veličanstveno zaploviti u dobru knjigu.

 

Srđan i Dijana Đoković otkrivaju kako se odgajaju šampioni: Učite od najboljih!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...