Bizarna priča

Smatrali ga ludim, a poverili mu 6.500 beba: Šokantan potez doktora promenio medicinu iz korena!

Iako mnogi to nisu znali, ovo je zapravo bio jedini način da se prikupe sredstva za preskupo lečenje
Lifestyle
05:32h Autor:
Smatrali ga ludim, a poverili mu 6.500 beba: Šokantan potez doktora promenio medicinu iz korena!
Foto: AP / Mel Evans

Bruklinsko mesto Coney Island bilo je poznato kao grad kepeca, divljih životinja i bradatih žena tokom prve polovine 20. veka.

Međutim, tamo je živeo i čovek koji ne samo da se bavio zabavom, već je uz pomoć nje spasio na hiljade prevremeno rođenih beba!

Fizičar po imenu Martin Konej bio je poznat pod nadimkom "doktor za inkubator", a imao je štand na kojem prikazivao pravu borbu života i smrti. Bila je to jedna od najpopularnijih atrakcija na ostrvu.

Njegova, da kažemo bizarna humanost je ostala zapisana u istoriji, a šta je zapravo radio pročitajte u nastavku!

U to vreme za prevremeno rođene bebe se mislilo da su genetski inferiorne, pa su bile prepuštene same sebi kako bi se izborile za život.

Koliko god da ovaj poduhvat iz današnje perspektive deluje šokantno, ipak je uspio da promeni tok američke nauke.

Poznati američki lekar otkriva: Lek za rak je u nama samima, evo kako da ga aktivirate!

Foto: AP / Na slici je Bet Alens, prevremeno rođena, koju je Konej spasao
Foto: AP / Na slici je Bet Alens, prevremeno rođena, koju je Konej spasao

Konej je očajnim roditeljima ponudio eksperimentalno rešenje, a zbog njegove visoke cene, došao je na veoma neobičnu ideju kako da se pokriju troškovi lečenja.

Tokom 40 godina, u periodu od 1903. do 1943. godine jevrejsko-nemački fizičar izlagao je inkubatore sa prevremeno rođenim bebama u zabavnom parku koji je nazvao "Ceo svet voli bebe".

Dok je nekome ovo bilo zabavno, prevremeno rođene bebe su se borile za život. Da bi ih vidio, gledalac je morao da plati 25 centi.

Iako surovo, ovo je bio jedini način da se sakupi novac za veoma skupu negu. Na dnevnom nivou njega je jedna beba koštala 15 dolara, što je danas ravno cifri od 405 dolara.

Inkubatori su bili napravljeni od čelika i stakla i imali su nogare. Sa spoljne strane bio je postavljen aparat iz kojeg je išla topla voda kroz cev koja se nalazila ispod bebinog kreveta. Termostat je regulisao toplotu, a druga cev se koristila za sprovođenje svežeg vazduha iz spoljašnje sredine u inkubator. Vazduh, kako bi se očistio od bakterija i virusa, najpre bi prošao kroz vunu koja je bila natopljena antiseptikom, pa potom na suvu vunu.

Devojčica (8) puna nade čekala red u apoteci: Ono što je tražila od apotekara, svima je slomilo srce

Konej je u medicinskom svetu bio odbačen kao šoumen. Američki lekari nisu mnogo pažnje pridavali prevremeno rođenim bebama, pa su u velikom procentu umirale.

Ovaj inovator je i pre samog projekta držao predavanja širom SAD govoreći da su neke od najistaknutijih ličnosti, poput Čarlsa Darvina, Isaka Njutna i Napoleona prevremeno rođeni.

Iako je Konijeva zamisao išla rame uz rame sa zabavnim parkom, on se vrlo profesionalno postavio. Naime, medicinske sestre su nosile uštirkane bele uniforme, a objekat je uvek bio besprekorno čist. Ako bi saznao da neka od njih pije ili puši, odmah bi bila otpuštena.

Tokom karijere koja je bila duga skoro pola veka, tvrdio je da je spasao skoro 6.500 beba, a da je uspešnost bila 85 odsto, piše Daily mail.

Medicinska sestra 50 godina lečila ljude od raka: Recept starog plemena!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs