Sve se obistinilo

Proročko upozorenje slavnog pisca niko nije slušao: Sve se obistinilo! (FOTO, VIDEO)

Pouka koja može da se izvuče iz ove noćne more je jednostavna: Ne dozvolite da se to dogodi! Od vas zavisi, poručio je čuveni Džordž Orvel
Lifestyle 10.05.2016. - 12:47h Autor: Avaz
Foto: Profimedia

U svojim proročanskim delima "1984" i "Životinjska farma", engleski pisac Džordž Orvel (pravog imena Erik Artur Bler) bavio se totalitarizmom, atoritarizmom, korporativizmom, odnosno zlom svih moćnih "izama" koje uništavaju ljudsku i ličnu slobodu.

 

U BBC-jevom dokumentarnom filmu "Džordž Orvel: Život u slikama" iz 2003. godine, postoji scena u kojoj Orvel, kroz usta glumca koji tumači njegov lik, izgovara reči koje predstavljaju upozorenje čovečanstvu i zaokružuju sve ono što je veliki pisac predočio čitaocima širom sveta u svojim slavnim delima. Upozorenje počinje osvrtom pisca na njegovo najpoznatije delo iz 1949. godine, koje je u svesti mnogih ostalo upamćeno po parolama: "Veliki brat vas posmatra", "Rat je mir", "Sloboda je ropstvo" i "Neznanje je moć"!

 

Nikola Tesla upozorio još pre 100 godina: Tri najveće ljudske zablude upropastiće svet!

 

"Knjiga "1984" je parodija, ali bi nešto poput toga stvarno moglo da se dogodi. To je pravac u kojem svet danas korača. U našem svetu neće više biti emocija osim straha, besa, trijumfa i samoponiženja. Seksualni nagon će biti iskorenjen. Mi ćemo ukinuti orgazam. Neće više biti lojalnosti, osim lojalnosti partiji", govorio je Orvel. Kako je rekao, uvek će postojati opijenost moću.

 

"Uvek, u svakom trenutku, postojaće uzbuđenje zbog pobede i ushićenje zbog gaženja bespomoćnog neprijatelja. Ako želite da vidite sliku budućnosti, zamislite čizmu koja gazi lice čoveka. Zauvek! Pouka koja može da se izvuče iz ove noćne more je jednostavna: Ne dozvolite da se to dogodi! Od vas zavisi!", naveo je slavni pisac. Džordž Orvel preminuo je davne 1950. godine.

 

Proročanstvo Vilkersona od pre 40 godina: Prvo se ostvarilo, drugo nas tek čeka i tera strah u kosti

 


 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...