Religija

7 anđela: Značenja imena arhanđela i njihova veza između Boga i čoveka

Stvoreni su pre čoveka, prate nas tokom odrastanja i raduju se svakom našem uspehu. Iako postoji hiljade anđela, samo njih sedam je poznato po imenu
Lifestyle
20:44h Autor:
Foto: Profimedia

Poštovanje anđela potiče iz judeohrišćanske tradicije. Stvoreni su pre čoveka, prate nas tokom odrastanja i raduju se svakom našem uspehu. Iako postoji hiljade anđela, samo njih sedam je poznato po imenu. Značenje njihovih imena govori o jakoj vezi sa Bogom. Najpoznatiju su Mihailo i Gavrilo, a među sedam argangela spadaju i Rafailo, Urilo, Salatilo, Jegudilo i Varahilo.

 

1. Mihailo

 

Na hebrejskom jeziku njegovo ime znači "onaj koji je kao Bog". Njega je Bog prvog stvorio i on je bio zapovednik nebeske vojske u borbi protiv Lucifera kojeg je i pobedio. Najvažniji Mihailov zadatak je da pobedi zlo u nama. Obraćamo mu se kada nam je potrebna nova snaga, motivacija, vera u sebe i kada preispitujumo svoju svrhu života.

 

Da li vas čuvaju anđeli čuvari: 7 znakova da su u vašoj blizini!

 

2. Gavrilo

 

Ime ovog arhangela znači "Bog je moja snaga". On je glasnik koji ljudima saopštava Božije poruke i odluke. Najvažnija vest koju je ljudima preneo je da će Marija roditi Isusa. Njemu se obraćamo kada nam je potrebno usmerenje, u trenucima promena u  životu i kada osećamo da nam nebo nešto govori, ali ne možemo da razumemo šta tačno.

 

3. Rafailo

 

Njegovo ime znači "Bog leči". Smatra se moćnim isceliteljem ljudi, ali i životinja. Prema verovanju,  on dolazi na mesto gde je pozvan, ali ne može da pomogne ako ne postoji dobra volja kod čoveka. Hrišćani takođe veruju da samo njegovo prisustvo ima umirujuće dejstvo po prisutne. Biblijski je povezan sa putovanjima i smatra se zaštitinikom slepih, lekara i putnika. Obraćamo mu se kada želimo brže ozdravljenje i dobro zdravlje ili kada želimo da nas čuva dok smo na putu.

 

4. Urilo

 

Njegovo ime znači "Božija svetlost". Smatra se jednim od najmudrijih anđela, donosiocem velikih ideja i dubokoumnih spoznaja. U Bibliji, poslat je proroku Ezri kako bi mu objasnio vizije o dolasku Mesije. Pravoslavci ga smatraju zaštitnikom žita nakon jeseni, takođe i onim koji je nadgledao progon Adama iz raja. Njemu se obraćamo kada se nađemo pred problemima koji nam izgledaju nerešivo, duhovnim izazovima i potrebom za dubokoumnom spoznajom.

 

5. Salatilo

 

Njegovo ime znači "molitva Bogu", on je anđeo koji moli Boga za sve ljude i pobuđuje molitvu u samom čoveku. Prikazuje se pognute glave i oborenog pogleda, savijen nadole sa rukama preko grudi u molitvenom položaju.

 

Molite se za oproštaj grehova: Evo kako pravilno to da uradite!

 

Arhanđel Gavrilo, foto: Profimedia
Arhanđel Gavrilo, foto: Profimedia

6. Jegudilo

 

Njegovo ime znači "Slava Božija". Veruje se da je savetnik i zastupnik vladara, sudija i visokih zvaničnika koji "rade za slavu Gospoda" i staratelj je o nebeskoj nagradi koja im je pripremljena.

 

7. Varahilo

 

Njegovo ime znači "Božiji blagoslov" i on donosi ljudima blagoslov i blagodat od Boga. Pravoslavci ga prikazuju kako drži belu ružu na grudima, ili ima latice ruže na odeći.

 

Poruka stare siromašne bake: Daj Bogu priliku da ti pomogne, pričekaj 3 dana!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs