Šokantna engleska istorija

Veštica ili mučenica: Skandalozan život Ane Bolen! (FOTO)

Zauzela je sestrino mesto i preotela joj engleskog kralja Henrija VIII, ali od tada joj se život potpuno preokrenuo
Lifestyle
09:32h
Veštica ili mučenica: Skandalozan život Ane Bolen! (FOTO)
Foto: Profimedia

Engleski sud je 15. maja 1536. godine proglasio krivima za preljubu i incest Anu Bolen i njenog brata lorda Rošforda i osudio ih na smrt.

Ana Bolen bila je druga žena engleskog kralja Henrija VIII. Odrasla je u Holandiji, na dvoru Margarite od Austrije, koja je poštovala njenog oca, uticajnog vikonta od Rošforda, vrsnog diplomatu. Kasnije se školovala u Francuskoj gde je stekla renesansno obrazovanje, francuske manire i običaje, te istančala modni ukus. Zbog ovoga je bila vrlo cenjena kasnije u Engleskoj.

6 sudbinskih venčanja: Žene zavodnice koje su krojile istoriju kraljevstva! (FOTO)

Vratila se, po očevom naređenju, da se uda za Pirsa Batlera, sa kojim je Anin otac imao spor oko zemljišta, koji bi se brakom razrešio. Brak je, međutim, propao iz nepoznatih razloga. Ana je tako ostala na dvoru, gde je njena sestra Meri Bolen, bila ljubavnica Henrija VIII, tada oženjenog Katarinom od Aragona.

Meri Bolen ipak nije imala uticaj na kralja, kakav je njena porodica želela. Od tada kreću Anina nastojanja da zauzme sestrino mesto. Uspela da je da Henrija zainteresuje, međutim nije htela da ga pusti u postelju dok je ne oženi. Njeno odbijanje privlačilo je kralja još više i on počinje sa nastojanjima da se razvede od Katarine Aragonske.

U to vreme, i pod Aninim uticajem, dolazi do odvajanja Engleske od katoličke crkve, što je rezultiralo ekskomuniciranjem Henrija VIII iz crkve. Prontestantizam se širi Engleskom, a Ana Bolen postaje heroina protestantizma.

Najvoljenija srpska carica Milica: Vladarka izuzetne mudrosti i dobrote!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Henri je postavio novog nadbiskupa od Kenterberija, prijatelja porodice Bolen, Tomasa Kranmera, koji je kasnije poništio njegov brak sa Katarinom, iseljenom u zamak Kimbolton. Ana Bolen je 1532. godine proglašena markizom od Pembruka, prvi put da je žena takvu titulu, i tako visoku titulu, dobila direktno od kralja, a ne udajom. Imala je višu titulu i od svog oca.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Organizovala je konferenciju u Kaleu koja je približila Francusku i Englesku, nakon perioda zahlađenja.Venčanje i krunisanje bili su veličanstveni, Ana je zatrudnela i svi su se nadali muškom nasledniku. Rodila je, međutim, devojčicu, buduću kraljicu Elizabetu I. Naredne njene trudnoće završavale su se pobačajima ili mrtvorođenom decom. Poslednji pobačaj u nizu bio je nakon stresa zbog Henrijeve nesreće na jahanju, kada je pobacila sina, i kako je sama izjavila "svog spasioca".

Uzela kuburu i presudila joj: Kneginja Ljubica ubila ljubavnicu kneza Miloša!

Nakon toga, Henri je tražio način da raskine brak sa Anom i oženi se Džejn Simor. Počela su suđenja njenim dvoranima, prvo Marku Smitonu, muzičaru koji se zahvaljujući Ani uzdigao u aristokratiju. On je mučen dok nije priznao da je spavao s njom, iako su svi znali da je bio homoseksualac.

Nakon toga uhapšeni su Henri Noris, Fransis Veston, Vilijam Brereton i njen brat Džordž, takođe optužen da je spavao sa svojom sestrom. Ana je optužena za vestičarenje i preljubu, a kada je videla da se krug oko nje zatvorio, postala je iznenada smirena.

Kralj je bio milostiv i naredio da se ne spali na lomači kao veštica, već da je pogube odsecanjem glave, i to mačem kao plamkinja. Pogubljena je 19. maja 1536. godine, nakon što je održala kratak, ironičan govor.

Za vreme vladavine Henrijeve i Katarinine ćerke Marije (Krvave Meri) Ana Bolen je proglašena za ženu lakog morala i jeretika. Međutim, kada je njena ćerka, Elizabeta I došla na vlast, Ana biva proglašena sveticom i mučenicom, postradalom od zle, katoličke vere.

Vladavina Tjudora prikazana je u više filmskih ostavarenja, a Anu su glumile Helena Bonam Karter, Natali Portman, Ženevjev Bižo i u seriji "Tjudorovi" Natali Dormer.

Prerana smrt kneginje Zorke (26): Obistinile se njene poslednje reči!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs