Obratite pažnju

42. godina života je izuzetno bitna: Astrologija otkriva zašto!

Neki astrološki ciklusi su dugotrajni i vrlo značajni, neki su kratkotrajni, dinamični i životni. Jedan od najvažnijih ciklusa obeležava kretanje Saturna
Lifestyle
18:32h
42. godina života je izuzetno bitna: Astrologija otkriva zašto!
Foto: Shutterstock

Sigurno ste barem jednom u životu s uzdahom zaključili da se vrtite u krug. Pritom niste imali osećaj da je to dobro, nego naprotiv, imali ste osećaj da stalno ponavljate iste greške. Ponekad ste imali vrlo pozitivan osećaj da se krug zatvorio, u smislu konačnog dostignuća, osećaja da je sve došlo na svoje mesto. Krugovi na razne načine obeležavaju naše živote i objašnjavaju zašto, na primer, postoji ono što zovemo krizom srednjih godina.

Svaki ciklus je putovanje

Astrologija radi s različitim krugovima ili, bolje reći, ciklusima koji određuju ritam života. Krug je simbol savršenstva, potpunosti, sveobuhvatnosti. U astrologiji krug s tačkom u središtu simbolizuje Sunce koje je izvor života. Krug je obećanje da možemo da postignemo punoću života! Tačka u sredini je simbol kreativne energije koju svako od nas nosi u srži svog bića.

I natalni horoskop je prikazan krugom u kojem su ucrtane planete. On je prikaz trenutka u kojem smo stupili u samostalni život. U svemiru ništa ne stoji, pa tako naš horoskop smesta počinje da otkucava poput kazaljki sata, planete se pomeraju, naš horoskop diše i živi, menja se zajedno s nama. Od početnog kruga, čije su energije duboko utisnute u naše biće, naš život se vrti u krugovima koje iscrtavaju planetarni ciklusi.

Šarm žene Vage kao najjače oružje: Evo zašto muškarci lude za njom!

Dan i noć, smena godišnjih doba, proticanje godina obeleženo našim rođendanima – sve su to ciklusi kojima merimo svoj život. Svaki ciklus je poput putovanja na koje moramo da krenemo. Premda smo stalno deo nekog ciklusa, dobra vest je da postoji izlaz iz zatvorenog kruga. Taj izlaz se otvara – simbolično rečeno – prema gore. Kad u nekoj životnoj situaciji steknemo sva potrebna iskustva, spremni smo da iste ili slične situacije rešavamo s više mudrosti, s više svesti.

Možemo da se uzdignemo na viši nivo razumevanja i da donosimo drugačije odluke, možda bolje, i sasvim sigurno zrelije. Naše putovanje u krugovima ili ciklusima postaje uspon nekom vrstom spirale koja je beskrajna.

Mogućnosti razvoja su velike.

Tek 2 28 godina smo punoletni

Neki astrološki ciklusi su dugotrajni i vrlo značajni, neki su kratkotrajni, dinamični i životni. Jedan od najvažnijih ciklusa obeležava kretanje Saturna. Da bi napravio puni krug i došao na početnu tačku, na ono mesto gde je bio u trenutku našeg rođenja, Saturnu je potrebno oko 28 godina. Ponekad putuje malo brže, pa se na početnu tačku vrati za 28 godina, a ponekad mu treba i više od 29 godina.

Koliko će vam trajati veza: Ovan odlazi čim nestane strasti, Strelac se teško veže za jednu osobu!

Saturn je gospodar vremena, simbol procesa sazrevanja. Njegov prvi ciklus simbolizuje naše detinjstvo i mladost, tako da u očima zvezda tek sa 28 godina postajemo "punoletni". U tom ciklusu upoznajemo sebe i izgrađujemo svoje veštine. Njegov drugi ciklus, koji otprilike počinje u 28. godini života pojedinca i približno traje do njegove 56. godine života, ciklus je zrelosti. To je razdoblje u kojem je naša ličnost u punom cvatu. Ostvarujemo sebe koristeći veštine naučene u prvom ciklusu. Svesni smo svojih ciljeva i svoje snage. U tom ciklusu možemo da materijalizujemo svoje želje, da stičemo mudrost doživljavajući različita iskustva.

Treći ciklus počinje u 56. godini života i traje do otprilike 84. godine. U njemu više nismo posvećeni ostvarenju sebe i stvaranju u materijalnom svetu, nego svojom mudrošću i životnim iskustvom obogaćujemo vlastiti duševni život i možemo da budemo i nadahnuće drugima. Rešili smo se mnogih predrasuda i snažnih nagona, ali dovoljno smo znatiželjni da se ostvarujemo u području intelekta i duha.

U čemu leži vaša snaga, koje su vam mane: Kineski horoskop otkriva!

Saturnov povratak označava prelomne trenutke

Svaki put kada se Saturn vrati na početnu tačku, što se u astrologiji bukvalno zove Saturnov povratak, osećamo da se nalazimo na nekoj prelomnoj tački svog razvoja. Saturnov povratak je trenutak kad svodimo račune i proveravamo sva svoja dostignuća. To je trenutak kad se jasno suočavamo sa stvarnošću i možemo tačno da sagledamo šta smo dobro uradili, a šta smo propustili da uradimo onako kako je trebalo.

Uspesi nas osnažuju i vesele, ali nikome nije lako da se suoči s propustima i greškama. A malo je ko njih pošteđen. U dobu od otprilike 28, 56 i 84 godine za svakog od nas događa se taj osetljivi trenutak ličnog razvoja. Tada moramo da "progutamo" poneku gorku tabletu razočaranja, propuštenih prilika i pogrešnih odluka. To su trenuci u kojima postajemo svesniji prolaznosti svega, svog sopstvenog postojanja, ali i nestalnosti prijateljstava, poslova, materijalnih dobara, zdravlja i mnogo čega drugog.

Horoskop otkriva: Gde vas negativna energija najviše pogađa!

U tim trenucima mnogi će od nas da dožive neku vrstu krize. Kriza proizlazi iz spoznaje prolaznosti, iz prepoznavanja onoga što smo pogrešno uradili, iz neumoljive stvarnosti koja oslikava sve ono što smo sami kreirali. To je trenutak u kom osećamo da smo i sami odgovorni za stanje u kojem se nalazi naš život. A tu odgovornost nije lako prihvatiti.

Ako nismo u stanju da pogledamo stvarnosti u oči i da kažemo: "Dobro, sad mi je jasno kakva je situacija. Ali nema problema, mogu to da popravim i promenim", tada nas svojim snažnim zamahom mogu pokositi krivica i stid, osećaj manje vrednosti ili depresija.

Drevni arapski horoskop: Svaki znak ima svoje oružje!

Svakih sedam godina suočavamo se sa stvarnošću

Ipak, to je prilika da se vratimo na željeni put razvoja. Mnogo smo toga naučili i doživeli, dovoljno da imamo snage za nastavak putovanja. Ne zaboravite, to se događa svima. To je jedna vrsta životnog ispita, ali strogi učitelji koji ocenjuju naša dostignuća su naši unutrašnji autoritativni glasovi koji će da dodele ocene i da nas nagrade ili bace u krizu.

Unutar svakog kruga, svakog ciklusa, postoje određene osetljive tačke koje dele ciklus na manja razdoblja. U Saturnovu prvom ciklusu to su 7., 14., 21. godina života, kao i 35., 42. i 49. godina života u njegovu drugom ciklusu i tako dalje. Svakih sedam godina pruža nam se prilika suočavanja sa stvarnošću. Te godine ne moraju da budu intenzivne poput godina Saturnovog povratka, ali ako se malo zamislite, sigurno ćete, prebirajući po svojoj prošlosti, pronaći mnoge događaje koje i danas pamtite, koji su za vas bili važni u razvojnom smislu.

Sudbina zapisana u satu rođenja: Nije svejedno kada ste došli na svet!

Sloboda i nezavisnost

Uranovi koraci, kontrolne tačke u kojima se uzburkava naš život, događaju se nakon svake 21 godine. Zato će želja za promenom, buntovništvo, pojačana potreba za slobodom posebno da naglase 21., 42., 63. i 84. godinu života, u kojima se Uran vraća na mesto na kojem se nalazi i u natalnom horoskopu.

Uran nas podstiče na stvaranje slobode i nezavisnosti koje se temelje na ličnim vrednostima. Odvaja nas od kolektivnog načina razmišljanja, izdvaja nas iz mase i pokušava da razbije svaku sponu koja nas guši ili previše veže za stvari, ljude i navike.

I Neptunov ciklus će da se nadoveđže na dva prethodna. Njegovi koraci su još duži, pa ćete prvi ispit kod Neptuna da polažete sa svoje 42 godine, a drugi kad navršite 84 godine. Njegova energija povezuje nas s unutrašnjim životom, s potrebom da odgovore tražimo u religiji ili duhovnosti, potrebom za lepotom i stvaranjem. Zajedničke tačke u kojima se poklapaju sva tri ciklusa su 42. i 84. godina života. Alio, planete se ne kreću uvek istom brzinom pa su te godine približne, možemo da ih "rastegnemo" na godinu više ili manje.

Sudbinsko rođenje: Koje ste dete po redu određuje kakav ćete život imati!

To su trenuci u kojima ne samo što možemo da sagledamo svoju stvarnost, onakvu kakva jeste, prihvatiti je ili ne, nego istovremeno imamo priliku da se oslobodimo svih obrazaca ponašanja i raznih vrsta tereta koji nas previše pritiskaju. U tim godinama možemo zrelije i mudrije da oslobodimo svoje potencijale i da zakoračimo u novu stvarnost uz veći stupanj svesnosti.

Svi veliki ciklusi susreću se u 84. godini života. Ali, ne postoji garancija da ćemo je doživeti. Ako u tome budemo uspeli, uz dobre gene, brigu o zdravlju i malo sreće, imaćemo priliku da doživimo jednu vrstu nove mladosti.

Veštine i sudbina zapisane u datumu rođenja: Numerologija savetuje šta treba da radite!

Neverovatno važna 42. godina

Kriza srednjih godina stvarno postoji. Životno razdoblje oko 42. godine života puno je aktivnih planetarnih energija, puno je promena i vrlo je nestabilno. Budući da se to događa svakome od nas, nije čudno da svi govorimo o krizi srednjih godina. Gledano očima zvezda, to razdoblje zaista jeste posebno, ali ne mora svakome da bude krizno. Smatramo ga kriznim zato što je to period kada lakše uočavamo sve ono čime nismo zadovoljni. Želimo promene, a one ponekad mogu da budud drastične.

Mnogi parovi se rastaju, mnogi menjaju poslove, menjaju mesto boravka u nadi da će spoljašnje promene da razreše unutrašnja previranja i nezadovoljstvo. Neki zadrže postojeći spoljašnji oblik života, a u svojoj unutrašnjosti proživljavaju duboke transformacije, menjaju svoje stavove, navike.

Ima i onih koji se, nažalost, suoče s bolešću kao reakcijom tela na sve napetosti koje nisu mogle drugačije da se oslobode iz sistema. Mnogi otkrivaju svoje nove talente, ponovo se zaljubljuju, ali neki se, nažalost, i predaju, odlučuju da odustanu i počinju da tonu u razne vrste zavisnosti ili emotivne i mentalne tuposti.

Broj ljubavi: Ime muškarca otkriva kakav je ljubavnik!

Svake 12. godine nagrada za trud

Kraći, slađi i ne tako dramatični su ciklusi Jupitera i Venere. Jupiterov ciklus traje 12 godina. U svom relativno brzom hodu, svake dvanaeste godine će da donese nagrade za uloženi trud. Naše 12., 24., 36., 48., 60., 72. i 84. godina života su potencijalno obeležene zadovoljstvom, osećajem da je život dobar.

Početak nove mladosti

Prepoznajući godine koje same po sebi donose nemir i promene, godine u kojima polažemo svojevrstan ispit zrelosti ne smeju da budu izgovor za predaju. Ne možemo da kažemo: "Ah, upravo proživljavam straaašni Saturnov povratak! A tek Uran, kako mi je on zabiberio život! Nisam ja kriva, ne mogu tu ništa da uradim!" Kao i u svakoj promeni, uhvatite se ukoštac s izazovima i upoznajte svoju novu snagu.

Godina rođenja otkriva: Kako dobre i loše planete utiču na vaš život!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs