Med je jedan od najstarijih i najzdravijih prirodnih proizvoda koje čovek koristi. Bogat antioksidansima, enzimima i hranljivim materijama, često se naziva "tečnim zlatom". Međutim, tržište je preplavljeno lažnim ili razblaženim medom koji ne poseduje prave nutritivne vrednosti. Zato je važno znati kako prepoznati pravi, prirodni med.

1. GUSTINA I KONSISTENCIJA

Pravi med je gust i spor. Ako ga sipate sa kašike, on će se vući kao nit i neće lako kapati. Lažni med je redak, razvodnjen i brzo teče jer često sadrži dodatke poput sirupa ili šećera.

losa-probava--stockphotohairconditionerwithapplecidervinegarandhoney415104073.jpg
Foto: Shutterstock

2. TEST SA VODOM

Uzmite čašu hladne vode i dodajte kašičicu meda.

Prirodni med će pasti na dno u vidu grudvice i polako se rastapati.

Lažni med će se odmah rastvoriti u vodi jer sadrži vodu ili dodatke.

3. TEST SA PLAMENOM

Umočite štapić (ili papir) u med, pa ga pokušajte zapaliti.

Čist med gori jer ne sadrži vodu.

Ako ne može da se zapali ili "cvrči", najverovatnije je razblažen.

Napomena: Ovaj test je ilustrativan i treba ga izvoditi pažljivo i u kontrolisanim uslovima.

4. KRISTALIZACIJA

Mnogi misle da je kristalisani med pokvaren – ali je zapravo suprotno!

Prirodni med vremenom kristališe, naročito u hladnijim uslovima.

Veštački med ostaje tečan i nakon dužeg stajanja, jer sadrži dodatke koji sprečavaju kristalizaciju.

5. MIRIS I UKUS

Pravi med ima blag, prirodan miris koji podseća na biljku od koje potiče (npr. bagrem, lipa, livada). Ukus mu je slojevit i traje. Lažni med najčešće ima jak miris šećera, bljutav ukus i "praznu" slatkoću.

03:59
NIKO VIŠE NEĆE SMETI DA VAM PRODA LAŽAN MED? Ako niste kupovali direktno od proizvođača, velike su šanse da ste dobili običan sirup - pčelari pronašli rešenje Izvor: Kurir televizija