Budite sebi na prvom mestu

Da li upijate negativnu energiju od drugih: 8 načina da se očistite od loših emocija!

Preterano empatična osoba saoseća sa drugima znatno više nego što je u granicama proseka. Ne samo da je spremna da sasluša druge, da ih razume i da im pruži podršku, već često ne može da se zaštiti od tuđih negativnih emocija i energija. Zato saosećanje, ma koliko u osnovi bilo dobro, može da pokaže i drugo lice
Lifestyle
19:58h
Da li upijate negativnu energiju od drugih: 8 načina da se očistite od loših emocija!
Foto: Shutterstock

Sposobnost za empatiju omogućava nam da bolje razumemo druge, ali i da ih lakše "čitamo" i osetimo njihovu energiju. Ta sposobnost nam pomaže da život doživimo i iz neke druge perspektive osim svoje. Ipak, ovo je osobina koja može da bude i štetna, pa je važno da znate kako da ne budete podložni tuđim emocijama i energijama.

Da li se prepoznajete - OVDE pročitajte navike izuzetno osetljivih ljudi!

Većina ljudi voli da bude u društvu empatičnih, jer se uz njih osećamo viđeno, priznato i prihvaćeno, osećamo da je s nama sve kako treba, da smo dobri takvi kakvi jesmo. Međutim, ako prelazi granice normalnog saosećanja s drugim ljudskim bićima, ova osobina može da bude izvor velikih poteškoća. Tuđa nevolja može da nas potpuno blokira, a često nismo u poziciji da reagujemo i da popravimo situaciju koja nas je uznemirila. Zato je važno da postavite granicu između sebe i drugih i da prepoznate kada zdravo razumevanje i prihvatanje tuđih osećanja postaje naš problem.

Ako se prepoznajete kao preterano empatična osoba, bilo bi dobro da nešto preduzmete kako vas više ne bi uznemiravale stvari koje s vama nemaju nikakve veze. Važno je da čuvate energiju za sebe i ljude koje volite i da u svoj sistem ne puštate one informacije, emocije i energije koje vam štete i crpe snagu. Pokušajte to da učinite kroz ove korake:

1. Objasnite sebi da emocija nije vaša, već ste je upili spolja

Kada vam se dobro raspoloženje iznenada promeni, kada se pojačaju emocije poput straha, bola, tuge, ljutnje, zapitajte se s kim ste poslednji put bili u interakciji, koju informaciju ste primili iz okruženja, da li ste prisustvovali nekom neprijatnomdogađaju. Ako jeste, objasnite sebi da emocija koju imate nije vaša, nego da ste je upili spolja.

OVDE saznajte kako da se rešite negativnosti savetima ruskog psihologa Ljermontova: Tehnika postavljanja tri pitanja!

Ako ste u mogućnosti da tuđu situaciju promenite, da nekome pomognete, da ga utešite i posavetujete, svakako to učinite, ali ako niste u takvoj poziciji, recite sebi da ne možete ništa da učinite i koncentrišite se na sebe. Oslobodite se negativnih osećanja tako što ćete sebi da objasnite da nikome ne pomažete time što se loše osećate, a sebi činite štetu. Ako nastavite da proživljavate sva tuđa osećanja, iscrpljujete svoju dragocenu snagu, umesto da je uložite u nešto konstruktivno.

2. Pogledajte dublje unutra

Zapitajte se i šta je to u vama što vas tera da se osećate loše zato što je nekome drugome loše. Da li ste i vi nekada proživeli nešto slično? Postoje li osećanja prema nekome koje još potiskujete? Da li imate neka pogrešna uverenja o sebi i svetu koja izazivaju određene emocije? Pozabavite se svojim problemima i počnite da ih rešavate.

Pogledajte dublje u sebe i počnite da isceljujete svoje stare povrede. Prihvatite sva potisnuta osećanja, prigrlite ih s nežnošću, dopustite im da budu tu takva kakva jesu, izrazite ih i zatim ih otpustite. Važan deo ovog procesa je opraštanje sebi i drugima, odnosno svima koji kod nas izazivaju negativne emocije.

Zaštitite se prema Feng šuiju: Nedostatak svetla, otrovne strele i polovne stvari kradu energiju!

3. Odvojite vreme da budete sami

Kada ste sami sa sobom imate mogućnosti da se preispitate, da se isplačete ili na drugi način oslobodite negativnih emocija.

4. Zamislite štit oko sebe

Kada ste u kontaktu s osobom koja vam ne odgovara ili se nalazite u sredini koja je prepuna loše energije, vizualizujte oko sebe beličast, proziran štit koji ne propušta negativnu energiju i ne dopušta tuđim negativnim emocijama da dopru do vas.

5. Upotrebite moć vode

Nakon kontakta s osobom koja je jako negativna, odgovaraće vam da svu tu energiju sperete sa sebe. Ako niste u mogućnosti da se istuširate, onda se bar umijte i operite ruke. Zamišljajte kako se nakupljena negativna energija "skida" s vas.

OVDE saznajte na kojim mestima prema Feng šuiju ne smete da držite vodu - sa desne strane ulaznih vrata donosi preljubu!

6. Izrazite svoje emocije

Šta god osećali, važno je da to izrazite. Potiskivanje emocija nikome nije donelo ništa dobro, naprotiv, to je put u razne bolesti. Dopustite sebi da izrazite zabrinutost, strah, bes, neslaganje ili bilo šta drugo što osećate.

7. Uzemljite se

Zamislite da vas sa zemljom spaja cev kroz koju šaljete negativnu energiju u zemlju, i kako zatim upijate hranjivu pozitivnu energiju iz zemlje. Ova vežba povećava protok zdrave energije u nama.

8. Boravite u prirodi

Nema ničeg lekovitijeg od prirode, empatičnim ljudima ona je naročito prijatna, a najviše uživaju pored vode. Pokušajte često da budete u dodiru sa zemljom, vodom, svežim vazduhom. Pustite ponekad da vetar odnese svu negativnu energiju koja se u vama nakupila.

OVDE pročitajte kojih 8 važnih životnih lekcija naučimo pored negativaca - više cenimo i najmanji izraz dobrote!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs