Svake godine bira devicu, mora joj napraviti dete da bi je oženio: Ovaj kralj ima najšokantniji ljubavni život s 15 žena

Život afričkog kralja koji ženi samo device ostavlja bez teksta!

Lifestyle
10:53h
Svake godine bira devicu, mora joj napraviti dete da bi je oženio: Ovaj kralj ima najšokantniji ljubavni život s 15 žena
Foto: PHILL MAGAKOE / AFP / Profimedia

Msvati III, kralj je Esvatinija (bivši Svazilend), jedne od poslednjih preostalih apsolutnih monarhija na svetu. Vodi kraljevstvo više od tri decenije, tokom kojih je postao poznat po svom tradicionalističkom pristupu, luksuznom načinu života u jednoj od najsiromašnijih država sveta i složenom političkom sistemu Esvatinija. Danas je poslednji apsolutista u Africi. Strogo se protivi bilo kom vidu demokratije u svojoj zemlji, te je zabranio slobodu govora.

Rođen je 19. aprila 1968. godine, kao drugi od 67 sinova kralja Sobhuza II i jedino dete Ntombi Thvale, jedne od kraljevih žena. Došao je na svet samo pet meseci pre nego što je Svazilend dobio nezavisnost od Velike Britanije. Njegovo ime Makosetve znači kralj nacije.

Pošao je očevim stopama, kralja Sobhuze II imao je preko 200 dece sa više od 70 žena, dok je broj unučića odavno prešao hljadu. Tako je i danas Msvati III vladar sa najvećim brojem žena.

Msvati III
foto: TASS / ddp USA / Profimedia

Školovao se u Engleskoj, gde je pohađao Sherborne School. Nakon što je 1982. njegov otac preminuo od pneumonije, nakon 82 godine vladavine, princu je bilo svega 14. Tada je odlučeno da će Makosetve, kao omiljeno očevo dete, biti sledeći kralj kada postane punoletan. Krunisan je 25. aprila 1986. godine., Usledilo je šest godina regentstva, a potom je 25. aprila 1986. godine dobio titulu kralja Msvatija III.

Kao kralj Esvatinija, ima ogromnu političku moć, s obzirom na to da je reč o apsolutnoj monarhiji. On imenuje premijera, ministre, sudije i kontroliše ključne aspekte upravljanja zemljom. Iako je 2005. godine usvojio novi ustav, koji je formalno dozvolio određena prava kao što su sloboda govora i političke partije, u stvarnosti, političke stranke su i dalje praktično zabranjene, a kralj zadržava većinu vlasti.

Njegova vladavina često se suočava s kritikama zbog represije nad političkim disidentima i opozicijom. Protesti za demokratiju i veća prava radnika povremeno izbijaju, ali kralj i njegova vlada redovno gase te pokrete, koristeći vojsku i policiju za kontrolu.

Msvati III
foto: EMMANUEL CROSET / AFP / Profimedia

Jedan od glavnih razloga zašto je Msvati III često u centru pažnje jeste njegov luksuzan način života. Poznat je po tome što poseduje veliki broj luksuznih automobila, privatne avione i raskošne palate, dok većina stanovništva Esvatinija živi u siromaštvu, te dan prežive sa jedva dva dolara.

Takođe je poznat po tome što ima mnogo žena – prema tradiciji Esvatinija, kralj sme da ima više supruga, i Msvati je do sada oženio najmanje 15 žena, sa kojima ima više od 30 dece.

Njegov stil života izaziva kritike ne samo zbog raskošnog života u zemlji sa visokom stopom siromaštva, već i zbog optužbi za kršenje ljudskih prava. Pored toga, Esvatini je suočen sa visokom stopom HIV/AIDS-a, a zdravstveni i obrazovni sistemi zemlje često pate od nedostatka resursa.

Msvati III
foto: Dmitry Feoktistov / TASS / Profimedia

Jedan od značajnih trenutaka tokom vladavine Msvatija III bio je kada je 2018. godine, povodom proslave 50 godina nezavisnosti od britanske kolonijalne vladavine, objavio promenu imena zemlje iz Svazilend u Esvatini. Ova odluka je bila deo njegovog napora da obnovi kulturni identitet zemlje i vrati joj njeno prekolonijalno ime. "Eswatini" na svazijskom jeziku znači "zemlja Svazija", što je simboličan potez za jačanje nacionalnog identiteta.

Neverovatan ljubavni život

Msvati (56) ima čak 15 supruga, što ga čini vladarem sa najviše žena na svetu. Vrhovni poglavar porodice Svazi, koji zasad ima 36 dece, ženi se isključivo devicama.

Jednom godišnje se organizuje Umhlanga ples na kome učestvuje oko 20.000 mladih devica, golih do pasa, koje plešu pred kraljem i tradicionalno na tom skupu kralj bira novu ženu.

Msvati III
foto: TASS / ddp USA / Profimedia

- Kralj obožava svetkovinu "Umhlanga". Tada hiljade prelepih devica pleše samo za njega. Zadatak mu je da od njih izabere najlepšu. Da bi mogao zvanično da se oženi izabranicom, devojka mora da zatrudni. Tek tim činom dokazala je da je podobna da bude kraljeva saputnica. Nakon toga sledi svadba - objasnio je jednom prilikom kraljev portparol Sabelo Dlamini.

Msvati III bio je proglasio zakon po kome je zabranjen seks svim neudatim ženama, a u cilju sprečavanja širenja side. Takođe je proglasio zabranu seksualnih odnosa za sve osobe mlađe od 18 godina. Ova zabrana je prestala da važi 2005. godine kada je oženio sedamnaestogodišnju devojku, koja je postala njegova trinaesta žena.

Tradicionalna kultura Svazilenda nalaže da se kralj oženi po jednom devojkom iz svakog plemena kako bi učvrstio veze sa svim delovima države.

Prema pričama sa kraljevskog dvora, sve kraljeve žene žive u slozi i to u nekoliko kraljevskih vila.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs