Ono što je otac Nikoli Tesli uradio iz najbolje namere ne bi smeo nijedan čovek da ponovi: Do groba zato nije bio srećan

Odnos Nikole Tesle sa ocem, Milutinom Teslom, bio je kompleksan, ali pun poštovanja. Milutin Tesla je bio obrazovan, religiozan čovek, pravoslavni sveštenik i pisac, dok je Nikola još u ranom detinjstvu pokazivao interesovanje za nauku i tehniku, što je bilo u suprotnosti sa očevim željama.

Lifestyle
10:04h
Ono što je otac Nikoli Tesli uradio iz najbolje namere ne bi smeo nijedan čovek da ponovi: Do groba zato nije bio srećan
Foto: Bill Waterson / Alamy / Alamy / Profimedia

Nikola Tesla je često govorio o ocu s poštovanjem, naglašavajući njegov intelektualni uticaj i inspiraciju koju je dobijao iz Milutinovog rada i rečitosti. Velika stvaralačka snaga duha, očigledno urođena, izvanredna darovitost koja je išla ruku pod ruku sa čudesnim pamćenjem, kao i brzom sposobnošću učenja i poimanja novog i bitnog u idejama i pojavama, nije bila rano otkrivena kod neponovljivog naučnika, između ostalog i zato što je u njegovoj porodici obdarenost bila obična pojava. Teslin otac želeo je sina da nauči koliko je disciplina bitna u svemu što radi, ali i koliko je važno poštenje i milosrđe, usmeravajući sina na put kojim nije želeo da ide.

- Do osme godine moj je karakter bio slab i kolebljiv. Nisam imao ni snage ni hrabrosti da nešto čvrsto odlučim. Moji su me osećaji zapljuskivali u valovima i neprestano titrali između oseke i plime… Najviše sam voleo knjige. Moj otac je imao veliku biblioteku i, kad god sam mogao, pokušavao sam zadovoljiti svoju strast za čitanjem - govorio je Tesla.

Milutinova posvećenost obrazovanju i intelektualnom razvoju, kao i njegova duhovnost i pismenost, svakako su doprineli Teslinom kasnijem uspehu i formiranju njegovog karaktera.

Milutin Tesla
foto: Wikipedia

Već u ranom mladalačkom dobu Nikola Tesla je, uz pomoć oca, postavio sebi kao zadatak – samosavlađivanje, predstavljen gotovo kao životni cilj. Šta je to trebalo tako rano savlađivati, od čega se Tesla osećao ugrožen, pa je preduzeo da sebe savlađuje strogim telesnim i psihičkim vežbama, relativno retkim, i onda i danas, među mladim ljudima u adolescenciji?

Milutin Tesla je bio pravoslavni sveštenik koji je u ličnosti objedinio mnoge kvalitete. Rođen 1819. godine u selu Raduč, blizu Gračaca u tadašnjoj Austriji, poticao je iz svešteničke porodice i bio poznat po svojim intelektualnim interesovanjima. Pored duhovnog poziva, bio je i pisac, bavio se pisanjem poezije, kao i pisanjem članaka o religiji, filozofiji i nacionalnoj kulturi, a bio je i glavni urednik pravoslavnog časopisa.

U Teslinoj biografiji je istaknuto da je bio posvećeni suprug i otac petoro dece, te da su ga meštani voleli i poštovali, osećali su da je pravi pastir, a ne najamnik, jer se prilježno starao za njih i pokazivao delatno interesovanje za sve narodne muke i probleme. Bio je mirotvorac po svom usmerenju.

"Boga mi moga! Ništa mi nije tako dragocjeno kao sloboda, blagosostojanije i napredak Naroda mog i Braće, i za ovo dvoje: Cerkvu i Narod, gde god budem, gotov ću biti život svoj položiti", govorio je u Senju, a njegove reči su objavljene u knjizi Milovana Matića.

Nikola Tesla
foto: Profimedia

Ključna crta lika prote Milutina Tesle to što je bio tip sveštenika koji primerom života stoji iza reči koje propoveda. Ljudi koji su ga poznavali naglašavali su da je bio čovek neobično plemenite duše do krajnosti pravdoljubiv, nesebičan, posebno milosrdan, dostojanstven, kavaljer.

Osim svega ovoga, Nikola Tesla je izdvajao još jednu lepu osobinu svog oca – osećaj za zdrav i spontan humor. Takođe, pisao je da je bio veoma učen čovek, istinski prirodni filosof i da je imao odgovor na svako pitanje. Prota Milutni je najveći uticaj na čuvenog naučnika izvršio kao polihistor, poliglota i erudita.

Brojni istoričari koji su podrobno istraživali Teslin život smatraju da je model ponašanja izumitelj gotovo umnogome preuzeo od svog oca, te da je uticaj ogroman, a neki su se osvrnuli i na manje lepe stvari njihvog odnosa.

Kakav je odnos Nikola Tesla imao sa ocem?

Upravo je Milutin prvi stimulisao Teslin intelekt kroz razne situacije - učio ga je raznim memorijskim igrama pamćenja dugih rečenica, pogađanja misli i analitičkog načina razmišljanja.

Bio je ubeđen da je Bog njegovog sina predodredio za svešteničku službu, s obzirom da je živahno dete više puta bilo čudesno izbavljeno u raznim opasnim situacijama. Nikako nije bio za to da ga pošalje na studije tehnike, zbog njegovog krhkog zdravlja, smatrajući da su veoma naporne. Ta razlika u željama dovela je do nekih napetosti između oca i sina.

Međutim, kada se oporavio, nije moga da ne ispuni želju sinu, prepoznajući u njemu neverovatan kapacitet. Poslao ga je na prestižnu Politehničku školu u Gracu i bio mu je najveća podrška.

Ubrzo se Tesla odao porocima, što je Milutina razorilo, njegova poslednja želja bila je da mu se sin kloni kocke, kafane i pića i da se vrati školovanju. Kada je preminuo, Nikola je proradila savet, nije želeo da razočara svog oca, te je nastavio studije tehnike u Pragu.

Ponašanje oca imalo dubok i složen uticaj na Teslu

Iako je o ocu uvek pričao sa izuzetnim poštovanjem, smatrajući ga za jednom od najzaslužnijih osoba za sve ono što je postigao, nesvesno, Milutinovi postupci, čini se iz najbolje namere, stvorili su i određene unutrašnje sukobe kod mladog Tesle.

  • Pozitivni uticaji

1. Radna etika

Milutin je bio veoma disciplinovan i posvećen svom poslu sveštenika i pisca, a te osobine prenete su i na Nikolu. Teslina izuzetna radna etika i posvećenost nauci mogu delimično biti rezultat očevog primera i vaspitanja.

2. Intelektualna radoznalost

Iako Milutin nije želeo da Nikola postane naučnik, bio je izuzetno obrazovan i zainteresovan za pisanje, filozofiju i religiju. Njegova intelektualna širina i kultura stvorili su kod Nikole poštovanje prema znanju i učenju. Tesla je kasnije često govorio o važnosti očevih saveta.

Nikola Tesla
foto: IanDagnall Computing / Alamy / Alamy / Profimedia
  • Pismenost i rečitost

Milutinova sposobnost da koristi reč, kao i njegov književni rad, ostavili su veliki trag na Nikolu. Tesla je često govorio o tome koliko je njegov otac bio rečit i kako je to oblikovalo njegov vlastiti način izražavanja i intelektualnu radoznalost.

  • Sukobi i izazovi

1. Različite ambicije

Milutin je želeo da Nikola postane sveštenik i često je vršio pritisak u tom pravcu, što je stvorilo tenziju u njihovom odnosu. Nikola je od ranog detinjstva pokazivao ljubav prema nauci i tehnici, te je dobio preteranu želju da se dokaže svom ocu, posebno nakon njegove smrti plašio se da ga ne izneveri.

2. Strogo vaspitanje i zahtevi

Milutinovo strogo i disciplinovano ponašanje moglo je doprineti formiranju Tesline introvertne i usredsređene ličnosti. Tesla je bio poznat po svojoj posvećenosti radu, samoći i često strogom životnom stilu, što se može povezati s očevim uticajem.

1 / 5 Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

- Od detinjstva sam bio primoran da se usresredim na sebe. To mi je izazvalo mnogo patnje, ali sada smatram da je to bio prikriveni blagoslov, jer me je naučio da cenim neprocenjivu vrednost introspekcije. Konstantna okupacija mislima i njihov neprestani tok koji se sliva u našu svest kroz sve kapije znanja čine modernu egzistenciju opasnom na mnogo načina - pisao je Tesla o sebi i dodao:

- Istina je da su nam potrebni stimulansi u životu, ali moramo da budemo umereni i da kontrolišemo svoje apetite i sklonosti u svakom pravcu. To je ono što radim dugi niz godina i na taj način održavam mladost i tela i duha. Apstinencija mi nije uvek bila po volji, ali nalazim veliku nagradu u ugodnim iskustvima koja sada doživljavam.

Sveukupno, iako su imali razlike u ambicijama, Milutin Tesla je ostavio neizbrisiv trag na život i karakter svog sina, usmerivši ga ka intelektualnoj dubini, disciplini i ljubavi prema učenju, što je bilo ključno za Teslin kasniji uspeh.

Kakav stav je imao prema Milutinu oslikava i činjenica šta je uklesao na njegovom grobu. Naime, na prednjoj stani piše da ga podiže "blagodarni sin Nikola", a na zadnjoj: "svomu dobromu ocu".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs