Majčinstvo u divljini: Otkrivene nove tajne iz života mrkih medveda

Sa jednog od najvažnijih staništa populacije mrkih medveda na Balkanu, stiže nam vest koja budi radost i divljenje.

Lifestyle
13:13h Autor:
Majčinstvo u divljini: Otkrivene nove tajne iz života mrkih medveda
Foto: Arhiva NP Tara

Ove zime, ženka mrkog medveda Paraskeva podarila je dva preslatka mečeta koja sada slobodno lutaju šumama Tare, otkrivajući svet kroz razigrane korake i radoznale poglede. Ova dva mala čuda prirode, koja sada uživaju u bezbrižnom detinjstvu, podsećaju nas na lepotu i krhkost života u divljini.

Zahvaljujući savremenoj tehnologiji i neumornim naporima stručnjaka Biološkog fakulteta, posebno profesora dr Duška Ćirovića, i zaposlenih u Nacionalnom parku „Tara“, uz podršku Telekoma Srbija, ponovo imamo priliku da zavirimo u tajne šumskog života. U jesen 2021. godine, prvi put u Srbiji, primenjen je najsavremeniji pristup u proučavanju i očuvanju mrkog medveda kada je mužjak Aleksandar sa Tare markiran GPS/GSM ogrlicom sa kamerom. Ovaj snažni medved, težak 250 kilograma, nosio je ogrlicu skoro godinu dana, pružajući nam dragocene snimke iz svog skrivenog sveta. Snimci, predstavljeni javnosti u okviru projekta „Tajni život medveda“, omogućili su nam da bolje razumemo navike i ponašanje ove veličanstvene vrste u divljini.

Dve godine kasnije, prvi put kod nas, satelitski odašiljač sa kamerom postavljen je na ženku mrkog medveda. Ovaj korak omogućio nam je da, nakon desetomesečnog praćenja medvedice, steknemo jedinstven uvid u njen svakodnevni život, otkrivajući njeno kretanje i navike, kao i intimne i nežne trenutke sa mladuncima.

Realizacijom ove naučne aktivnosti, uz obilje podataka, o ne samo kretanju, već i o vizuelnom doživljaju njenog okruženja, obogaćeno je znanje o životu mrkog medveda. Ovi uvidi omogućavaju stručnjacima da bolje sagledaju život ove vredne šumske vrste, rade na njenoj zaštiti i iznalaženju rešenja za bezbedan suživot sa ljudima.

Mrki medvedi nisu samo strogo zaštićeni stanovnici naših šuma – oni su ključni čuvari ekosistema, koji svojim postojanjem doprinose očuvanju biljnog i životinjskog sveta i ravnoteži prirode.

Sa nestrpljenjem očekujemo nove snimke i nastavak ovog neverovatnog putovanja kroz skriveni svet medveda. U svakoj sceni, u svakom kadru, prepoznajemo važnost našeg zajedničkog zadatka – da zaštitimo ove predivne životinje i sačuvamo čudesnu prirodu koja nas okružuje.

Čuvajmo najvažniju od svih mreža. Mrežu života. Nijedna vrsta ne umire sama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs