Imala je 20 godina kada ju je bračni par zatvorio u mrtvački sanduk na 7 godina: Evo kako je uspela da pobegne

Stokholmski sindrom je možda i najčudnija osobina ljudske prirode - momenat kada oteta i zlostavljana osoba nađe opravdanje za svog tlačitelja

Lifestyle
10:06h Autor:
Imala je 20 godina kada ju je bračni par zatvorio u mrtvački sanduk na 7 godina: Evo kako je uspela da pobegne
Foto: Printscreen/youtube

Termin Stokholmski sindrom javlja se 1973. godine u Stokholmu, kada je odbegli osuđenik u banci za taoce uzeo četvoro ljudi. Naon pet dana agonije, gde su taoci bili vezani i zatvoreni, došlo je do oslobođenja. Ali nakon oslobođenja dešava se nešto veoma čudno. Isti ti taoci su se toliko vezali za svog otmičara da su čak prikupili novac za advokata koji će ga braniti na sudu.

Psiholozi su bili zbunjeni, a ovo stanje opravdanja i vezanosti za otmičara od tada se zove Stokholmski sindrom.

Mi vam danas donosimo priču o dva najgora slučaja Stokholmskog sindroma ikad zabeležena:

Otmica Elizabet Smart

Elizabet Smart imala je 14 godina kada su je kidnapovali iz spavaće sobe. Njen otmičar Brajan Dejvid Mičel, terao ju je da pešači satima sve dok se nisu zaustavili ispred kampa. Tamo ju je naterao da se skine, gde je izveo neki bolestan ritual venčanja, nakon čega ju je silovao. Posle toga ju je vezao za drvo i zlostavljao.

Tokom narednih devet meseci, Elizabet je više puta silovana i psihički zlostavljana da bi se pretvorila u potpuno pokornog partnera. Slušala je njegova naređenja i dala sve od sebe da ne uznemiri osobu koja ju je kidnapovala. U ovom užasnom zločinu učestvovala je i supruga Brajana Mičela.

Čudno je da su njih troje išle na brojne izlete u javne prostore, kao što su biblioteka i lokalne prodavnice – čak i kada je Elizabet bila ispitivana od strane policajca, ona je i dalje tajila svoj identitet i nikome ništa nije govorila.

Trio se preselio u Kaliforniju, ali je tada Mičel odlučio da se još jednom presele. Elizabet, možda videvši svoju poslednju priliku za beg, apelovala je na Mičelovu samoproglašenu pobožnost i rekla mu da treba da se vrate u Jutu - iz duhovnih razloga. Mičel se složio, shvatajući da je ideja bila samo njegova. Nazad u Juti, svo troje su prepoznata iz bujice vesti. Elizabet je izvučena iz kandži otmičara i vraćena porodici.

Iako možda nije najjasniji primer Stokholmskog sindroma, Elizabet je isprva pokazala neku vrstu empatije prema svojim brutalnim kidnaperima – možda i mešavinu straha i malo razumevanja za one koji su se ponašali kao njena jedina porodična jedinica za to kratko vreme: iako potpuno štetno i nefunkcionalno.

Otmica Kolin Sten

20-godišnja Kolin Sten je stopirala u Kaliforniji. Pokupio ju je par koji je vozio plavi kombi sa detetom na zadnjem sedištu. Prisustvo deteta učinilo je da par izgleda bezbedno. Ali ubrzo, muž, Kameron Huker, stavio je nož na Kolinino grlo, odvezao je u napušteno područje, a zatim je silovao i mučio. Hukerov plan je bio da pretvori Kolin u seksualnu robinju uz pomoć svoje žene Jan. Da bi stvari bile još gore, Huker je napravio kutiju veličine kovčega, u kojoj je držao Kolin zatočenu 22 do 23 sata dnevno narednih sedam godina.

Kolin Sten
foto: Youtube Printscreen / USA TODAY

Kolin je tokom svog zatočeništva bila podvrgnuta okrutnom mučenju. Zvao ju je "komad nameštaja". Huker je rekao Kolin da je radio za organizaciju pod nazivom „Kompanija“ koja bi je povredila ako ga ne posluša. Ironično, par je bio pun ljubavi i nežnosti prema svojoj mladoj ćerki, i koristili su svoje ekstremno suprotno ponašanje kako bi manipulisali sa Kolin. U jednom trenutku, Huker je Kolin dao pištolj i rekao joj da ga stavi u usta i povuče okidač. Kolin je poslušala, ali pištolj nije imao metke. Bio je to test lojalnosti.

Godine 1981, nakon skoro četiri godine, Huker je odveo Kolin kući da poseti njenu porodicu i ostavio je tamo preko noći. Stanovi nisu znali ništa o zlostavljanju koje je pretrpela njihova ćerka, a Kolin ih nije obavestila. Umesto toga, kada se Huker vratio sledećeg dana, Kolin je otišla sa njim i nastavila svoj život u sanduku još tri i po godine. Srećom, Jan Huker je na kraju pomogla Kolin da pobegne. Hukera je policija uhapsila, osudila ga za otmicu i mučenje, gde je dobio 104 godine zatvora.

****

A šta se dešava kada devojka biva oteta i udata na Silu, gledajte u popularnoj turskoj seriji Sila.

Silu možete da pratite na Kurir Televiziji svakog radnog dana od 30. avgusta u 22.15 časova, kao i u repriznom terminu, radnim danima u 10.00 sati.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs