Boljka svake žene

Izbegnite najčešće šoping greške: Sezona je sniženja, pa mnogi kupuju stvari koje im uopšte nisu potrebne. Ne radite to!

Zapitajte se da li odevni predmet koji kupujete možete da nosite uz bar tri stvari iz svog ormara

Lifestyle
Autor:
Izbegnite najčešće šoping greške: Sezona je sniženja, pa mnogi kupuju stvari koje im uopšte nisu potrebne. Ne radite to!
Foto: Shutterstock

Ormar vam je prepun stvari, ali pre svakog izlaska iz kuće zbunjeno stojite ispred njega pitajući se šta da obučete. Uvereni ste da nijedan komad koji imate ne valja i da ne može da se iskombinuje s nekim drugim. Možda je problem u načinu na koji kupujete. Da vam se ovo više ne bi dešavalo, proverite da li ste žrtva pet najčešćih grešaka kupovine.

1. Ignorišete pravilo od tri komada odeće

Sigurno vam je dobro poznat savet da nikad ne treba kupovati odeću koju ne možete da kombinujete ni s jednim odevnim predmetom iz svog ormara jer takav šoping zahteva još jedan. Trebalo bi da poštujete pravilo od tri komada odeće. Dakle, bez obzira na to da li kupujete pantalone, košulju, minđuše ili cipele, zapitajte se da li taj odevni predmet možete da nosite uz bar tri stvari iz svog ormara. Ako je odgovor da, šoping je isplativ.

šoping
foto: Shutterstock

2. Zaboravljate na ono što već imate

Za uspešnu kupovinu veoma je važno smanjiti vreme provedeno u njoj. Ako u kupovini provodite četiri sata, smanjite ga na dva, a preostala dva iskoristite da pregledate ormar. Skratite predugačke pantalone koje vam već mesecima stoje u ormaru, odnesite obućaru na popravku štikle koje su lepe, ali ih ne nosite zbog oguljenih peta... Činjenica je da će i popravke koštati, ali ipak manje od kupovine nove garderobe. Tako ćete iskoristiti odeću i obuću koju već imate, napraviti nove kombinacije i uštedeti novac.

3. Kupujete iste stvari

Kad vam se dogodi da vam za vreme kupovine padne na pamet: Pa zar nemam takvu majicu/džemper/cipele/pantalone? - vreme je da se zaustavite. Jedan komad odeće sasvim je dovoljan, a dva, tri ili više istih odevnih predmeta zaista je preterivanje.

devojke, Drugarice, šoping
foto: Profimedia

4. Samozavaravanje

Dugačka suknja na pruge odlično bi vam se slagala s belim topom, a svilena bluza predivno bi izgledala u kombinaciji s onom crnom suknjom i dugačkom ogrlicom koje ste videli u butiku pored... Poznato vam je ovo? Kad počnete da ubeđujete sebe pričama o tome gde i kad ćete nositi tu odeću, vreme je da stanete jer više ne kupujete garderobu koja vam treba za vaš način života, već za život kakav biste želeli da imate ili se nadate da ćete ga imati. Kako biste sprečili bacanje novca, bezrazložno punjenje ormara i samozavaravanje, prestanite istog trenutka kad čujete sebe da izgovarate rečenice tipa "Možda sledeće godine..." ili "Jednog dana...".

5. Stalno kupujete istu odeću

Ormar napunjen klasičnom i neupadljivom odećom neutralnih tonova ponekad se čini kao najbolji način da sprečite nepotrebno trošenje. Međutim, očigledno je da su takve kombinacije vrlo dosadne. Ukoliko kupujete jednoličnu odeću i izbegavate bilo kakve uzorke, jače boje i printove - neminovno ćete na kraju ormar prepuniti dvadesetom po redu običnom belom majicom. Rešenje? Priuštite sebi nekoliko odevnih komada vrlo upadljive boje ili uzorka, na primer baletanke s leopard printom ili pantalone u boji uz koje će i najjednostavniji stajling izgledati ljupko.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs