Poslednji put je viđena kako ulazi u auto pre 22 god: Porodica je nije dočekala s posla, onda su razotkrili jeziv detalj

Njeno nestajanje je okruženo mnogim teorijama i čudnim detaljima, ali ostaje nerešeno

Lifestyle
20:25h Autor:
Poslednji put je viđena kako ulazi u auto pre 22 god: Porodica je nije dočekala s posla, onda su razotkrili jeziv detalj
Foto: preentscreen/Youtube

Na svetu je mnogo nerešivih slučajeva nestanka ljudi. Jedan od njih koji je potresao svet bio je nestanak male Monike, čiji roditelji nisu prijavili dve godine.

Međutim, kad je nestala Odri, svet je otao u šoku.

Prošle su već 22 godine od kada je Odri Heron poslednji put viđena kako napušta svoj posao, ulazi u automobil i zauvek nestaje bez traga. Iako je vožnja do kuće trajala samo 15 minuta, Odri svojim automobilom nikad nije stigla kući te noći i nikada nije pronađena.

Njen slučaj je pun detalja i policijske umešanosti i istrage, ali je i dalje nerešen bez ikakvih tragova koji bi doveli do hapšenja.

Odri Mej Turk Heron imala je 31 godinu u trenutku nestanka. Imala je desetogodišnju ćerku, Sonsiju, iz prvog braka, i dvoje mlađe dece, Kejti i Kvina, sa svojim drugim i tadašnjim suprugom Džefom Heronom.

Odri
foto: preentscreen/Youtube

Četvrtak, 29. avgust 2002. godine

U 21:30 te noći, Odri je pozvala svog muža Džefa sa posla. Rekla je Džefu da je uzbuđena jer je upravo dobila povišicu.

Odri je završila svoju smenu kao honorarna medicinska sestra u oko 23:00 časa. Poslednji put je viđena kako ide ka svom crnom džipu na parkingu svoje kancelarije, pozdravljajući se sa kolegama. Jedan kolega tvrdi da je Odri vozila iza njega nekoliko minuta nakon što su napustili kancelariju.

Te noći je vreme bilo kišovito i maglovito, i moguće je da je Odri krenula drugim putem kako bi izbegla opasne deonice u takvom vremenu, ali nije poznato da li je to učinila. Svaki drugi put do kuće bio bi značajan zaobilazak i dodao bi puno vremena njenoj vožnji. Vožnja od ustanove do Odriine kuće u Njujorku, traje oko 12-15 milja, odnosno oko 15 minuta.

Odri je obično stizala kući sa posla do 23:30, ali te noći nije, prema rečima njenog muža. Džef je kasnije ispričao da se probudio oko 2:00 ujutru, 30. avgusta, i odlučio da opere sudove. Primetio je da Odri nije kod kuće u to vreme, ali je pretpostavio da je možda odlučila da radi noćnu smenu i nije mu rekla.

Zatim se vratio u krevet. U nekim izveštajima se navodi da ga je Ron, Džefov otac, pozvao usred noći, ali nije pomenut razlog tog poziva niti o čemu su razgovarali. Mnogi Odriini prijatelji kasnije su rekli da je ovo veoma čudno za Džefa. On je bio izuzetno uporan da Odri mora da ga pozove svaki put kad napušta neko mesto ili ide negde, imao je naviku da mora da zna gde je ona u svakom trenutku i ako ga ne bi pozvala, bio bi izuzetno ljut i neprestano bi je zvao ili zvao njene prijatelje kako bi je pronašao.

Odri
foto: preentscreen/Youtube

Petak, 30. avgust 2002.

Džef je nazvao Odriinu majku rano ujutro 30. avgusta 2002. godine, oko 6:00 sati. Odriina majka, Širli, i Odriina desetogodišnja ćerka, Sonsija, upravo su se vratile sa putovanja. Obe su bile u kontaktu sa Odri tokom svog putovanja i sećaju se da je Odri bila veoma uzbuđena što će videti svoju ćerku kada se vrati. Širli i Sonsija su stigle kući prethodne noći, 29. avgusta, i odmah otišle kod Širli. Ranije tog dana, Širli je zvala Odri da dogovore kada će doći po svoju ćerku sledećeg dana, a Odri je rekla svojoj majci da ima zakazan lekarski pregled sledećeg jutra (30. avgusta), ali da će pokupiti Sonsiju nakon toga.

Džef joj nije pomenuo da Odri nije došla kući prethodne noći. Otprilike sat vremena kasnije, Džef je ponovo nazvao Širli i rekao joj da Odri nije došla kući s posla prethodne noći i da je zabrinut. Džef je zatim stupio u kontakt sa Odriinom maćehom, koja je radila u policiji, i prijavila Odriin nestanak oko 10:00 sati (neki izvori tvrde da je Džef pozvao policiju u 6:00 sati da prijavi nestanak, ali prema rečima policajca koji je primio poziv, poziv je primljen u 10:00 sati).

Odri
foto: preentscreen/Youtube

Tog dana, 30. avgusta, Džef je takođe zvao mnoge njene prijatelje kako bi ih obavestio da ne može da pronađe Odri, nakon što je prijavljena nestala. Jedna od Odriinih prijateljica, Korina, se seća da je dobila glasovnu poruku od Džefa u 13:00 sati 30. avgusta u kojoj je rekao: „Ćao Korina, ovde Džef Haron. Imamo problema da pronađemo Odri. Ako si je čula, molim te, javi mi se. Hvala.“

Korina je veoma glasno izražavala mišljenje da Džef nije zvučao zabrinuto u toj poruci, već samo tužno. Korina se pitala zašto Džef nije kontaktirao nju ranije ujutru pre nego što je Odri prijavljena nestala, jer je bila jedna od Odriinih najboljih prijateljica i Odri je pre ostajala kod nje. Takođe se pitala zašto je Džef zvučao potišteno i tužno u glasovnoj poruci, umesto panično i zabrinuto, s obzirom na to da je prošlo manje od jednog dana otkako nisu mogli da pronađu Odri. Ovo je sve Korinino lično viđenje glasovne poruke.

Odri
foto: preentscreen/Youtube

Grupa prijatelja

Prijatelji su takođe pravili letke i započeli prikupljanje sredstava kako bi pomogli u potrazi.

Policija se brzo uključila i započela pretragu. Na početku potrage, opšte mišljenje je bilo da je Odri imala nesreću, s obzirom na to da je njen automobil nestao zajedno s njom. Informacije su poslate da se pazi na Odri i njen crni "Džip Grand Čiroki".

Izvršena je pešačka pretraga u radijusu od oko 19 kilometara područja kojim bi Odri te noći vozila kući, uključujući duboku šumu pored puta, kao i pretraga u radijusu od 8 milja (oko 13 kilometara) svih zgrada, svake kuće, svakog puta i bilo kojeg vodenog tela u kojem bi njen automobil mogao da završi. Policija je pretraživala i druge moguće zaobilazne rute koje je mogla koristiti te noći. Mnoge helikopterske pretrage su sprovedene kako bi se pokušalo locirati njeno vozilo. Tokom godina, policija tvrdi da je pretraživala ovo područje više od deset puta.

Iako je bila 2002. godina, Odri je imala mobilni telefon koji je uvek držala u svom automobilu. Kada je policija pokušala da locira telefon, brzo su otkrili da je telefon ili bio isključen, ispražnjen ili bez signala. Policijski odsek tvrdi da je Odriina torba bila kod kuće, a ne u vozilu kojim je nestala. Mnogi u njenom životu smatraju da bi Odri ponela torbu sa sobom tog dana na posao bez obzira na sve, što ih navodi da se pitaju da li je Odri stigla kući tog dana i da joj se nešto tamo dogodilo, ili se nešto desilo Odri, a torba je nekako vraćena kući.

Istražitelji su uspeli da dobiju samo jedan snimak sa sigurnosne kamere iz područja gde je Odri poslednji put viđena.

"Imamo samo jedan nejasan snimak sa kamere na benzinskoj pumpi na kojem se čini da [Odriino] vozilo napušta njeno radno mesto i skreće levo, idući zapadno na seoskom putu 23-B. To je poslednji trag tehnološkog dokaza koji imamo," rekao je viši istražitelj Kusminski. "Ne možemo potvrditi da je to njeno vozilo -ali izgleda da jeste - jer je kvalitet snimka bio veoma loš i nejasan, i čini se da odlazi u vreme kada je završila s poslom."

U godinama od kada je Odri nestala, policija je primila preko hiljadu tragova, ali nijedan nije doveo do rešenja slučaja.

Džef Heron

1998. godine, Odri i Džef su dobili svoje prvo dete zajedno, Kejti. 1999. godine, pojavile su se tvrdnje da je Odri planirala da napusti Džefa te godine. Prema svim izveštajima, Džef se nije lepo ophodio prema Odriinoj prvoj ćerki, Soniji. Par je prolazio kroz težak period u to vreme, i Odri je bila veoma uznemirena zbog Džefove navike da viče na Soniju.

Sonija kasnije priča da, iako je Džef ponekad bio strog prema njoj, opisala je sebe kao 'bezobrazno dete' i smatrala je da je Džef u biti bio dobar očuh. Par se pomirio iste godine kada je Odri otkrila da je trudna sa njihovim drugim detetom, Kvinom, kojeg je rodila 2000. godine. Ubrzo nakon toga, par se preselio u Frighold, i počeli su da grade svoju kuću iz snova na golf terenu koji je posedovao Džefov otac.

Odri
foto: preentscreen/Youtube

Njegova stalna potreba da kontroliše gde je Odri bila i kada bi trebalo da bude kod kuće, i kako je to kontrastiralo sa njegovim ponašanjem na dan kada je nestala, ključni su faktori zašto mnogi njeni prijatelji smatraju da je on umešan. Njeni prijatelji su naveli primer da, ako bi Džef očekivao da ga pozove u 10:00 sati uveče, a ona to ne uradi, zvao bi je vičući već u 10:03 pitajući gde je i zašto nije pozvala. Čudno je što nije zadržao ovaj stav na dan kada se nije vratila kući sa posla, prema njegovim rečima o toj noći, jer je čekao do sledećeg dana da pita bilo koga gde je ona.

Kada je Odri nestala, Džef nije sam tražio Odri, niti njegova porodica, i nije delovao emocionalno potreseno zbog njenog nestanka prema rečima njenih prijatelja i nekih članova porodice. Mediji, policija i prijatelji su svi tvrdili da tokom inicijalne istrage, Džef nije bio mnogo saradljiv, iako je on tvrdio suprotno. Uprkos ovim optužbama, Džef je doprineo finansijski potrazi za svojom suprugom.

Odriini prijatelji su kreirali fond za angažovanje privatnog istražitelja i išli su od vrata do vrata u oblasti prodajući karte za pranje automobila i kupone kako bi prikupili sredstva. Džefova porodica je bila bogata, njegov otac je posedovao golf teren u kojem je i Džef imao udeo. Džef je donirao 1.000 dolara fondu, što je javnost smatrala nedovoljnim i sumnjivim s obzirom na bogatstvo koje je njegova porodica imala u to vreme. Džef je tvrdio da nije bio mnogo aktivan u potrazi i prikupljanju sredstava za Odri i da je izbegavao medije kako bi zaštitio svoju decu.

Oko 2 meseca nakon što je Odri nestala, Montel Vilijams Šou ga je kontaktirao da dođe i priča o Odriinom nestanku, ali je on odbio. Odriini prijatelji su potom kontaktirani od strane emisije 10 meseci nakon njenog nestanka, i oni su pristali da učestvuju smatrajući da je to bila odlična prilika da se Odriin slučaj iznese u javnost i da se dobiju novi tragovi. Odriini prijatelji su smatrali da je veoma razočaravajuće i sumnjivo što je Džef odbio šansu da iznese Odriin slučaj u javnost 2 meseca nakon što je nestala.

Odri
foto: preentscreen/Youtube

Ron, Džefov otac, je intervjuisan tokom ovog segmenta i komentarisao je da smatra da njegov sin nije umešan ni na koji način, i da su Odri i njeno vozilo možda zajedno uništeni ili da su ona ili njen automobil mogli biti stavljeni u kontejner za otpremu i poslati negde.

Istražitelj za okrug u kojem je Odri nestala je intervjuisan za ovaj segment i otkrio je da je policijska uprava radila poligrafski test na Džefu u vreme Odriinog nestanka, koji je bio neodređen. Navodno, Ron, Džefov otac, ga je izvukao iz poligrafskog testa tokom procesa. Džef je opisivan kao "saradljiv do određene mere". Iako ovo može stvoriti sumnju, poligrafski testovi nisu tačan način prikupljanja informacija i često nisu prihvatljivi na sudu zbog svoje netačnosti. Džef je takođe dozvolio vlastima da pretraže njegovu imovinu tri puta.

Sonija, koja je Odriina najstarija ćerka i nije biološki povezana sa Džefom, je bila vrlo zaštitnički nastrojena prema njemu i veruje da je nevin. Smatra da su mediji pogrešno prikazali Džefa, priznaje da su se Odri i Džef često svađali kada je bila mlađa, ali ne misli da je on nasilan i da ima bilo kakve veze sa nestankom njene majke.

Ne izgleda da postoji novčani motiv zašto bi Džef želeo da ubije Odri. Nije imala životno osiguranje u to vreme i on ne bi dobio nikakav novac od njene smrti ili nestanka. Njegov otac je uvek bio vrlo bogat, a Džef je sam bio uspešan i nije imao finansijskih problema.

Džef nikada nije formalno imenovan kao osumnjičeni, ali nikada nije ni isključen.

Ruska mafija

Golf teren koji je pripadao Džefovom ocu, Ronu Haronu, bio je mesto na kojem su Odri i Džef započeli izgradnju svoje nove kuće. Golf teren je delimično bio u vlasništvu tihog partnera, za koga se verovalo da je ruski državljanin umešan u organizovani kriminal. Potvrđeno je da je ruski državljanin kupio udeo u golf terenu zajedno sa Džefovim ocem, Ronom. Kada je upitan o ovoj vezi ruske mafije sa Odrijinim nestankom, Džef tvrdi da je Odri naišla na raspravu između ovog ruskog partnera, Rona i Džefa, oko toga da Ron želi da iseli Rusa sa poseda iz nekog razloga, bilo zbog finansija ili bezbednosti, i da bi to moglo biti deo razloga za Odrijin nestanak.

Takođe se tvrdi da je Ron dugovao novac ruskoj mafiji i da je ubistvo Odri bilo „upozorenje“ da plati dug. Džef izgleda da veruje u ovu teoriju, ali je nastavio da radi na golf terenu nakon što je Odri nestala, uprkos tome što je smatrao da bi ova veza sa ruskom mafijom mogla biti mogućnost.

Ovu teoriju je istraživala policija, ali ništa nije proizašlo iz nje, iako je to i dalje tačka koju policija uvek razmatra.

Odri
foto: preentscreen/Youtube

Osobe od interesa koje nisu javno imenovane

Pojavio se trač da je radnik na održavanju koji je radio u njenoj firmi flertovao sa Odri. U početku je bila ljubazna, ali kada je flert postao intenzivniji, rekla je čoveku da nije zainteresovana. Ovaj trag je istražen, ali ništa nije proizašlo iz njega.

Godine 2016. policija je dobila dojavu od sestre čoveka čija je majka radila u zdravstvenoj ustanovi zajedno sa Odri, da bi taj čovek mogao biti umešan. Navodno je taj čovek video Odri tamo dok je posetio svoju majku jednom prilikom i mogao je da se zainteresuje za nju. Ova osoba ima kriminalnu prošlost silovanja i pokušaja otmice, što je navelo policiju da ga ozbiljno razmotri. U dojavi je navedeno da bi Odrijino telo moglo biti na njegovom imanju, ali isušivanje jezerceta blizu njegove kuće u Ketskilu i pretraga njegovog imanja sa psima tragačima nije donelo rezultate.

Odri
foto: preentscreen/Youtube

Ova teorija je ono u šta Širli, Odrijina majka, i Sonsija, Odrijina ćerka, veruju da je najbliže istini o tome šta se dogodilo sa Odri. Odrijina majka teoretizuje da je ovaj čovek mogao biti sakriven u njenom Džipu pre nego što je Odri ušla da napusti posao tog dana, jer zadnja vrata njenog Džipa očigledno nisu zaključavala, i da ju je tada zgrabio. Odri je snimljena na CCTV kako napušta svoj posao bez ikakvih problema koliko se moglo videti, ali nije poznato šta se dogodilo nakon što je napustila parking ustanove.

Ni jedna od ovih teorija nije isključena.

Saobraćajna nesreća

Ovo je bila prva teorija u koju su policija i javnost verovali, ali nakon opsežnih pretraga područja, ništa nije pronađeno, pa policija više ne veruje u ovu teoriju. Policija je oduvek izjavljivala da veruju da je u pitanju zločin, s obzirom na to da njeno vozilo nikada nije pronađeno. Uprkos opsežnoj pretrazi okolnog područja, da li je moguće da je Odri nastradala u saobraćajnoj nesreći, bilo na njenoj uobičajenoj ruti ili na alternativnoj ruti, zbog vremenskih uslova te noći, i da njen automobil nikada nije pronađen?

Odri
foto: preentscreen/Youtube

Da li je Odri otišla svojevoljno?

Nema naznaka da je Odri otišla svojevoljno, niti bilo kakvog razloga zašto bi to želela, iako su postojale teorije. Odri je volela svoj posao, i čak je dobila povišicu na dan kada je nestala. Bila je posvećena majka svojoj deci i imala je odličan društveni život. Njena veza sa Džefom, iako ponekad problematična, činila se donekle stabilnom. Tokom godina stizali su saveti o viđenju Odri žive u drugim delovima Njujorka, pa čak i susednim državama, ali ništa nije proizašlo iz ispitivanja tih tragova. Neki izveštaji navode da je Odri viđena u Kajru, Njujork, iako to nije dokazano. Da li je moguće da je Odri otišla i započela novi život?

Odri Heron i njen automobil nikada nisu pronađeni.

Odri je opisana kao belkinja, visoka 158 cm, teška 48 kg, sa tamno plavom kosom i zelenkastim očima. Imala je 31 godinu kada je nestala, a sada bi imala 53. Poznato je da je nosila naočare. Imala je ožiljak na desnom palcu koji je pokrivao i deo šake, i mladež s unutrašnje strane desnog kolena. Heron je sitne građe. Pušila je cigarete. Heronovo devojačko prezime je Turk.

Poslednji put je viđena kako nosi plavi rolka džemper, tamnozelene medicinske uniforme, žuti zlatni lanac sa priveskom na kojem piše "#1 Mama" i sat sa belim kožnim kaišem i belim metalnim brojčanikom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs