Na Letnjeg Svetog Nikolu obavezno se ovako pomolite: Veruje se da donosi dobro zdavlje i ispunjava sve želje osim jedne

Srpska Pravoslavna crkva na dan 22. maja proslavlja pomen na prenos časnih moštiju Svetog Nikole.

Lifestyle
08:29h
Na Letnjeg Svetog Nikolu obavezno se ovako pomolite: Veruje se da donosi dobro zdavlje i ispunjava sve želje osim jedne
Foto: pravoslavnikalendar.iz.rs

Prema verovanjima naših predaka, Sveti Nikola svojim moćima pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji. Prozvali su ga Čudotvorcem, a mnogi ističu da je sveto miro koje neprestano izbija iz njegovih moštiju mnogima olakšalo nevolje.

Sveti Nikola je bio episkop Mire Likijske u Maloj Aziji u tadašnjem Rimskom carstvu, a danas u Turskoj. Živeo je u 4. veku u gradu Mira.

Vizantijska vojska je 26. avgusta 1071. godine poražena od Turaka Seldžuka tako da je Vizantija privremeno izgubila kontrolu nad velikim delom Male Azije. Ovo područje vraćeno je tek za vreme vladavine Aleksija I Komnina, ali je i dalje ostalo pod napadima Turaka.

Sveti Nikola
foto: Shutterstock

Hrišćani veruju da se u ovoj pometnji sveti Nikola u jednom čudesnom snu javio nekom časnom svešteniku iz Barija i naredio da mu se mošti prenesu u Bari (Italija) koji je u to vreme bio pravoslavni grad i pod pravoslavnim patrijarhom.

Mošti su u Bari stigle 9. maja 1087. godine. Prema nekim izvorima, mošti su ukrali taljanski pirati i preneli ih u Bari, gde se danas nalaze. U svakom slučaju, u Bariju ih vernici sa Istoka i Zapada poštuju sve do dana današnjeg.

Ovaj događaj se u srpskom narodu obeležava kao preslava Svetog Nikole, a praznik se zove Letnji ili Mladi Sveti Nikola.

Običaji i verovanja

Ovaj svetitelj - milostiv, mudar i neustrašiv sveštenik, proveo je svoj vek u službi Boga. Za života su ga već smatrali svetiteljem i prizivali u pomoć koju je nesebično pružao, a verovanje da on može da pomogne i izleči svaku boljku, održalo se sve do danas.

Vernici iskreno veruju u njegova čuda, pa se i danas širom sveta mole ovom svetitelju kad se nađu u nevolji ili bolesti. Prilikom prenosa njegovih svetih moštiju, desila su se mnoga čuda. Iscelili su se bolesni, hromi i slepi, gluvi…

Sveti Nikola
foto: Profimedia

Prema predanju, smatra da je sveti Nikola povratio vid Stefanu Dečanskom, pa je ovaj srpski kralj hram u kome su pohranjene mošti Svetog Nikole okitio srebrom i slao bogate priloge za njegovo opremanje.

Na ovaj dan, prema tradiciji, nikako ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove.

U nekim krajevima održao se i običaj darivanja dece na današnji praznik jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik. Zato, ako su vam mališani bili dobri, obradujte ih nekom sitnicom - njih ćete obradovati, vama će biti lepo, a i narod kaže - valja se.

Iako važi za sveca koji ispunjava želje, sve zamisli vezane za novac i materijalno bogatstvo nikada ne ostvaruje.

Žena, Molitva, Crkva
foto: Shutterstock

Molitva za zdravlje i duševni mir:

"O, svesveti Nikolaje, prekrasni ugodniče Gospodnji, naš usrdni zastupniče, i svuda u nevoljama brzi pomoćniče, pomozi meni grešnom i utučenom u ovom sadašnjem životu, umoli Gospoda Boga da mi oprosti sve grehe moje koje od mladosti svoje počinih u celom životu mom, delom, rečju, mišlju i svim čulima svojim, i pri ishodu duše moje pomozi meni kukavnom, umoli Gospoda Boga, Sazdatelja svih tvari, da me izbavi vazdušnih mitarstava i večnih muka, kako bih svagda proslavljao Oca i Sina i Svetoga Duha, i tvoje milostivo posredovanje, sada i uvek i kroza sve vekove." Amin.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs