KAD IMATE CILJ NEMA 100 SLAVA, PRAZNIKA, SPAVAĆETE U PENZIJI: Ove Đinđićeve reči su ključ uspeha, dugo ćemo ih pamtiti

Od atentata na nekadašnjeg predsednika Vlade Republike Srbije prošle su dve decenije. Priča o njemu traje, a ovo su mudre misli koje uvek treba da pamtimo

Lifestyle
Autor:
KAD IMATE CILJ NEMA 100 SLAVA, PRAZNIKA, SPAVAĆETE U PENZIJI: Ove Đinđićeve reči su ključ uspeha, dugo ćemo ih pamtiti
Foto: preentscreen/Youtube

Dana 12. marta 2003. godine u 12:25, u dvorištu zgrade Vlade Republike Srbije u Beogradu, u Srbiji, izvršen je atentat na Zorana Đinđića. Ovaj atentat je doveo do vanrednog stanja u Srbiji i policijske akcije „Sablja“ tokom koje su uhapšene stotine kriminalaca.

Pamtimo ga kao reformatora i kao čoveka koji je imao snažne i motivacione govore u kojima je pozivao na promene.

"Da bi ste napravili životne promene i da bi one uspele, većina članova društva koje je ušlo u promene mora da se svakoga jutra buditi sa osećajem nečeg velikog i vanrednog".

"Nema spavanja. Ne možete vi da budete svetski prvaci, a da spavate. Spavajte pet, šest sati. Šta vam više treba da spavate. Spavaćete kad budete u penziji. Penzioneri mogu da spavaju. Ako niste u penziji nemojte da spavate. I to je dobro za liniju. Nema subota, nedelja, praznici. Ako hoćete da postignete neki veliki cilj, nema praznovanja. Nema ono - ima 170 slava u Srbiji godišnje. Slavićemo kada pobedimo. Ne možemo mi da pobedimo, a da u vreme treninga slavimo".

"Hirurg koji vas operiše nije vam baš simpatičan. Simpatičniji vam je onaj lekar koji vas uverava da ste u odličnom stanju, da operacija nije potrebna, da ćete ozdraviti pijući čajeve. Želim da ljudi uvažavaju moj rad, ne da me vole".

"Treba nam velika ideja i velika vizija, nešto što nas vodi napred, nešto što je veće od „business as usual“, veće od računica, od privrede, koja je za mene najvažnija stvar".

zoran đinđić
foto: Profimedia

"Nedostatak volje za mene nikada nije izgovor, a deficit energije ne mogu da prihvatim kao opravdanje. Mogu da prihvatim nedostatak novca, bolest, ali da neko ne može da radi 12-13 sati dnevno jer je umoran, ne mogu da prihvatim, jer znam da to nije tačno".

"Danas znamo da je beg u budućnost ponekad neophodan kako bi nesrećna stvarnost uopšte mogla biti prihvaćena. Ponekad realno razmišljati znači ne prihvatati realnost u njenoj datoj formi, nego je projektovati u nešto bolje".

zoran đinđić
foto: Profimedia

"Moto koji me vuče napred je - nikad se ne predaj. Ako kreneš u preticanje, dodaj gas. Radi ono što smatraš da je ispravno, a ne ono što će većina da podrži. Poraze ne doživljavaj lično. Nikad se ne nerviraj zbog politike".

"Velikih promena nema bez velikih napora. Velikih promena nema bez novih pravila, kreativnosti i odlučnosti. Velike promene se ne događaju same po sebi, evolutivno, prerastanjem jednog sistema u drugi. One se događaju diskontinuitetom, lomljenjem okova i uspostavljanjem novih odnosa".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs