GLUMICA JE IMALA 22 GODINE KAD SU JOJ TELO PRESEKLI NAPOLA I IZVADILI CREVA: Oko nje nije bilo ni kap krvi

Crna Dalija svirepo je ubijena, a njena smrt i danas je velika misterija, koju niko ne može da reši.

Lifestyle
GLUMICA JE IMALA 22 GODINE KAD SU JOJ TELO PRESEKLI NAPOLA I IZVADILI CREVA: Oko nje nije bilo ni kap krvi
Foto: Wikipedia

Dana 15. januara 1947. godine, 22-godišnja glumica Elizabet Šort pronađena je mrtva u Los Anđelesu - sa telom prepolovljenim i sa jezivim osmehom urezanim na njenom licu. Ubistvo Elizabet Šor iz 1947. godine, takođe poznato kao "Crna Dalija", jedan je od najstarijih slučajeva ubistva u Los Anđelesu. Ne samo da je to bio užasan zločin, već se pokazalo i da ga je teško rešiti.

U decenijama od ubistva Crne Dalije, policija, štampa i javnost su ušli duboko u ovaj nerešeni zločin i razvili nekoliko ubedljivih teorija. Iako možda nikada nećemo saznati ko je ubio Crnu Daliju, proučavanje dokaza o ovom slučaju danas je jednako fascinantno kao i 1947. godine.

Ubistvo Elizabet Šor

Telo Elizabet Šort, pronađeno je 15. januara 1947. godine, u Los Anđelesu, a jeziv prizor zatekla je žena, koja je, tog jutra izvela dete u šetnju.

Telo 22-godišnje Elizabet bilo je prepolovljeno u struku i potpuno oceđeno od krvi. Neki od njenih organa - kao što su creva - bili su uklonjeni i stavljeni ispod njene zadnjice.

Komadi mesa su joj bili odsečeni sa butina i grudi. Njen stomak je bio pun izmeta, što je navelo neke da veruju da je bila primorana da ih jede pre nego što je ubijena.

Najstrašnije sakaćenje, međutim, bile su rane na njenom licu. Ubica joj je presekao svaku stranu lica od uglova usana do ušiju, formirajući Džokerov osmeh.

Pošto je telo već oprano, detektivi Policijske uprave Los Anđelesa zaključili su da je ona morala biti ubijena na drugom mestu pre nego što je bačena u Lajmert park. U blizini njenog tela, detektivi su primetili otisak pete i cementnu vreću sa tragovima krvi koja je verovatno korišćena za transport njenog tela.

Policija Los Anđelesa obratila se FBI-u da pomogne u identifikaciji tela pretragom njihove baze podataka o otiscima prstiju.

FBI je takođe imao njen snimak iz njenog hapšenja, koji je dao novinarima. Ubrzo, mediji su počeli da izveštavaju o svakom zlobnom detalju koji su mogli da nađu o Elizabet.

Majka nesrećne devojke, na jeziv način je saznala za ćerkinu smrt. Naime, novinari su je nazvali, pretvarajući se da je Elizabet pobedila na takmičenju lepote, kako bi od nje izvukli što više informacija o Elizabet.

Izvukli su od žene sve detalje, a onda joj saopštili jezivu istinu. Njena ćerka je brutalno ubijena, dok je njen leš bio raskomadan.

Štampa se uključuje u istragu ubistva Crne Dalije

Ubrzo nakon njene smrti, o Elizabet su počele da kruže razne priče. Naime, mnogi su je etiketirali kao devojku "lakog morala", a tračevi o njoj samo su se širili.

U jednom policijskom izveštaju stajalo je: "Ova žrtva je poznavala najmanje pedeset muškaraca u vreme svoje smrti i najmanje dvadeset pet muškaraca je viđeno sa njom u šezdeset dana pre njene smrti... Bila je poznata kao zadirkivač muškaraca."

Dali su Šortu nadimak "Crna Dalija" zbog njene sklonosti da nosi crnu odeću. Ovo je bila referenca na film Plava Dalija, koji je u to vreme izašao. Neki su širili lažnu glasinu da je Elizabet prostitutka, dok su drugi neosnovano tvrdili da voli da zadirkuje muškarce jer je lezbejka.

Elizabet je navodno bila holivudska nada. Preselila se u Los Anđeles samo šest meseci pre smrti i radila kao konobarica. Nažalost, nije imala poznate glumačke poslove i njena smrt je postala njena jedina tvrdnja o slavi.

Ali koliko god ovaj slučaj bio poznat, vlasti su imale ogromne poteškoće da otkriju ko stoji iza toga. Međutim, predstavnici medija su ipak dobili nekoliko tragova.

Prvi osumnjičeni

Samo nekoliko dana nakon ubistva, "LA Examineru" se javio čovek koji je tvrdio da je ubio Elizabet i najavio da će im poslati paket sa njenim stvarima. To se i dogodilo. U paketu su bili svi lični dokumenti nesrećne devojke, fotografije, ali i adresar sa imenom Marka Hansena. Kod njega je, naime, Elizabet bila smeštena pa je odmah dobio status osumnjičenog. S obzirom na zaista jezivo ubistvo i medijski senzacionalizam, za slučaj se pročulo i u Americi i Evropi. Odjednom je policija bila zatrpana pozivima ljudi koji su tvrdili da su ubice. Do danas ih je bilo više od 50.

U najuži krug osumnjičenih policija Los Anđelesa je uvrstila čak 22 ljudi. Sedmorica njih bili su lekari s obzirom da je utvrđeno da je njeno telo isekao neko ko je jako dobro znao šta radi. Ali, slučaj je zatvoren i ubica nikada nije pronađen.

Prema svemu sudeći, to bi mogao biti Džordž Hodel, lekar koji je umro 1991. godine. Zanimljivo, pitanje njegove krivice otvorio je 2013. godine, Hodelov sin Stiv koji je tada već bio penzionisani detektiv. Njegov je pas, naime, u blizini kuće nanjušio miris leša, a analiza tla pokazala je tragove razgrađenog ljudskog tela. To, naravno, ne dokazuje da je ubio Crnu Daliju, ali dokazuje da Hodelu ubijanje nije bilo nimalo strano. Još za vreme istrage, Hodel je napustio porodicu i preselio se u Aziju, a dva detektiva su ga čula dok je pričao o ubistvu Elizabet. Stiv je svoje tvrdnje pojačao nizom argumenata, ali policija nije bila spremna ponovo da otvori istragu.

Prava istina se najverovatnije neće saznati nikad.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs